2+4 hrs...Twogether Fourever

Selasa : 22 April 2025   
@ 24 Syawal 1446H / 11:31 AM

20Jumaat,September

Mengambil wuduk sambil mandi shower

Soalan;

S

aya mandi shower, sambil mandi itu saya terus ambil wuduk. Adakah sah wuduk saya?

Jawapan;

S

ah ambil wuduk bersama mandi itu jika diratakan air ke seluruh anggota wuduk dengan niat wuduk dan mengikut tertib, iaitu bermula dengan membasuh muka, diikuti tangan ke siku dan seterusnya. Namun mengambil wuduk sebegitu makruh hukumnya kerana menyebabkan penggunaan air yang banyak (pembaziran).

 

Abdullah bin ‘Amru RA menceritakan; “Rasulullah SAW telah terserempak dengan Saad RA yang sedang mengambil wuduk (dengan menggunakan air yang banyak). Lantas baginda menegurnya; ‘Pembaziran apakah ini wahai Sa’ad?’. Sa’ad menjawab; ‘Apakah dalam mengambil wuduk juga dikira pembaziran?’. Rasulullah menjawab; ‘Ya! Sekalipun engkau berada di sungai yang mengalir’.” (Musnad Imam Ahmad; 7065. Sunan Ibnu Majah; 425. Status hadis; dhaif).

 

*Sumber dari http://ilmudanulamak.blogspot.com

Unknown , Jumaat, September 20, 2013 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog