Jumaat : 11 April 2025   
@ 13 Syawal 1446H / 2:57 AM

21Jumaat,Disember

Penghisap kanabis lebih terdedah rosak paru-paru

LONDON: Satu kajian saintis mendapati penghisap kanabis lebih banyak terdedah kepada bahan kimia toksik dalam setiap sedutan berbanding mereka yang hanya memilih tembakau.

Kajian terdahulu mendapati bahawa penghisap kanabis lebih terdedah kepada bahaya kerosakan paru-paru berbanding perokok.

Dalam kajian terbabit sedutan terus asap kanabis didapati mengandungi lebih 20 kali ammonia berbanding asap rokok yang mempunyai lima kali hydrogen cyanide dan lima kali nitrogen oksida yang menjejaskan pusingan dan sistem imun badan.

Penyelidik yang diketuai David Moir dari Kesihatan Kanada menjalankan siasatan selepas menyedari ada lebih 4,000 bahan kimia dan toksin tersenarai dalam asap tembakau tetapi tiada senarai terbabit dalam kanabis.

Mereka kemudian membina mesin yang menghisap dan mengumpulkan asap terbabit.

Saintis pada awalnya menganalisis asap yang dihisap secara terus tetapi akhirnya memeriksa asap sampingan yang berjumlah 85 peratus daripada bauan yang dihidu jika anda duduk berhampiran seorang perokok.

Asap ini mengandungi peringkat tinggi hampir semua toksin kecuali kompaun yang dikenali sebagai polycyclic aromatic hydrocarbons yang disedut secara langsung dalam asap rokok.

Gabungan bahan kimia terbabit boleh menjejaskan kesihatan. Polycyclic aromatic hydrocarbons mempunyai kaitan dengan masalah reproduktif dan kanser manakala pada peringkat tinggi ammonia boleh mengakibatkan asma. - Agensi


Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pandangan mengenai Artikel / 'Poasting' di atas, Kami mengalu-alukan komen anda kepada kami. [ sebarang aduan, cadangan, pendapat, rencana atau sebagainya ]
try , Jumaat, Disember 21, 2007 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog