/

Cuci tingkap bangunan tertinggi dunia di Dubai

GAMBAR menunjukkan tiga mesin yang digunakan untuk mengangkut pencuci tingkap di Burj Khalifa, Dubai semalam.

MELBOURNE - Sebuah syarikat Australia menceritakan tugas yang mencabar semasa mencuci cermin bangunan tertinggi dunia, Burj Khalifa, Emiriyah Arab Bersatu (UAE) dengan menggunakan sejumlah baldi di samping bantuan peralatan berteknologi tinggi berharga AS$7.3 juta (RM24.7 juta).

Pengurus Besar Cox Gomyl, Dale Harding berkata, syarikat berkenaan mencipta dan memasang beberapa mesin unik yang digunakan untuk membersihkan tingkap sebelum bangunan itu dirasmikan kelmarin.

Sebanyak 12 mesin itu dengan berat keseluruhan 13 tan mampu membawa sehingga 36 tukang cuci yang menggunakan air dan sabun untuk membersihkan 24,830 tingkap bangunan tersebut selama tiga bulan.

"Bahan pencuci yang kami gunakan itu sama seperti yang digunakan untuk mencuci cermin kedai. Tiada yang luar biasa mengenainya," kata Harding.

Tukang-tukang cuci itu berdiri di atas mesin tersebut yang bergerak di sebuah landasan mudah alih dan dipasang mengelilingi bangunan Burj Khalifa.

"Ia cabaran yang amat besar. Mereka mahukan bangunan itu sebersih yang mungkin sebelum majlis perasmiannya dan jadual kami pula singkat," jelas pengurus besar berkenaan.

Burj Khalifa sebelum ini dikenali sebagai Burj Dubai. Nama baru itu diambil daripada nama pemerintah Dubai, Sheikh Khalifa bin Zayed Al-Nahayan.

Bangunan itu setinggi 828 meter itu memiliki 160 tingkat. - AFP

'Api' Harjan Milosevic , Rabu, Januari 06, 2010 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog