
Penyelidik mendapati risiko itu yang dikaitkan dengan minuman ringan adalah lebih tinggi daripada sesetengah jenis alkohol.
Dalam satu kaji selidik terbesar dilakukan, saintis di Amerika Syarikat dan Kanada memantau lebih 46,000 lelaki berusia lebih 40 tahun yang tidak mempunyai rekod penyakit gout selama lebih 12 tahun.
Hasil kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Britain itu mendapati risiko mendapat gout adalah 85 peratus lebih tinggi di kalangan lelaki yang minum dua tin atau lebih minuman ringan setiap hari berbanding mereka yang mengambilnya kurang daripada satu tin dalam tempoh sebulan.
Keadaan ini lebih tinggi risikonya berbanding risiko pengambilan minuman yang mengandungi spirit.
Lelaki yang mengambil jus buah-buahan dengan banyaknya atau buah-buahan yang kaya dengan kandungan fruktos seperti epal dan oren, juga menghadapi risiko lebih tinggi untuk terkena gout. Bagaimanapun, mereka yang mengambil minuman ringan diet tidak menunjukkan risiko tambahan.
Penyelidik itu percaya hasil kajian mereka boleh menjelaskan kenapa kes kejadian gout bertambah berlipat kali ganda di Amerika dalam tempoh terdekat ini.
Serangan gout, yang berpunca daripada terlalu banyak kandungan asid urik dalam badan, selalunya bermula di ibu kaki dan merebak ke sendi yang lain di seluruh tubuh badan kerana di bahagian inilah terkumpulnya asid berkenaan.
Pakar makanan menasihatkan penghidap berjumlah 600,000 orang di Britain, supaya mengehadkan pengambilan purin iaitu sejenis kimia yang ada dalam daging dan alkohol yang boleh bertukar menjadi asid urik.
Kebanyakan minuman ringan dan jus buah-buahan pula mengandungi kandungan fruktos yang banyak, sejenis gula semula jadi yang boleh meningkatkan tahap asid urik dalam tubuh.
Laporan itu bagaimanapun menekan mengenai kepentingan buah-buahan dan sayur-sayuran bagi mengelakkan penyakit kronik seperti tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan sesetengah penyakit kanser.
Penulis laporan itu, Hyon K Choi dari Universiti British Columbia di Vancouver dan Gary Curhan dari Sekolah Perubatan Harvard, berkata hasil kajian berkenaan menyokong perakuan menyatakan pengambilan bahan fruktos sepatutnya dikurangkan oleh pesakit yang mempunyai kandungan asid urik yang banyak di dalam tubuh badan mereka bagi mengelakkan penyakit gout. - Agensi
Sabtu, Februari 02, 2008
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Minuman ringan tingkat risiko gout silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "