Khamis : 10 April 2025   
@ 12 Syawal 1446H / 3:48 PM

6Khamis,September

Tentera China disyaki godam komputer kerajaan Britain

LONDON: Penggodam komputer China menyerang rangkaian komputer utama kerajaan Britain di Parlimen dan Kementerian Luar negara itu, lapor akhbar The Guardian semalam.

Menurut sumber sesetengah penggodam dipercayai anggota tentera China.

Kerajaan Britain enggan mengulas dakwaan itu. Jurucakap Kementerian Pertahanan merujuk soalan kepada Kementerian Luar, dan jurucakap kementerian berkata dia tidak memberi komen berhubung soal keselamatan.

Kami tidak memberi kenyataan mengenai perkara itu,” katanya yang enggan dikenali.

Kedutaan China di London tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan kenyataan lewat kelmarin.

Di Beijing, seorang wanita yang menjawab telefon di pejabat jurucakap Kementerian Luar tetapi enggan memperkenalkan diri, berkata: “Pada sidang akhbar kelmarin, kami sudah pun menjawab soalan sama.

Akhbar The Financial Times melaporkan kelmarin bahawa Tentera Pembebasan China menggodam sistem komputer di pejabat Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat, Robert Gates, Jun lalu. Serangan memaksa pegawai menutup rangkaian selama lebih seminggu, lapor akhbar.

Kelmarin, China menafikan laporan Financial Times bahawa ia menggodam komputer Pentagon.

Sebahagian orang melakukan tuduhan tidak berasas terhadap China bahawa tentera menyerang Pentagon.

China sudah lama menentang dan mengharamkan aktiviti jenayah yang mensasarkan rangkaian komputer, termasuk menggodam. China bersedia mengukuhkan kerjasama dengan negara lain termasuk Amerika, dalam menangani jenayah internet,” kata jurucakap Kementerian Luar China, Jiang Yu, pada taklimat akhbar. – AP
try , Khamis, September 06, 2007 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog