Sabtu : 26 April 2025   
@ 28 Syawal 1446H / 12:24 AM

3Isnin,Mac

Trend syarikat ambil pekerja semakin berubah

Sebanyak 99 peratus pencari kerja ditemui syarikat secara dalam talian. - Gambar hiasan.
 
SEKTOR swasta di Malaysia antara yang menggunakan amalan baru dalam mencari pekerja bagi syarikat masing-masing, menurut laporan dikeluarkan firma pengambilan pekerja, Cazar yang menunjukkan bagaimana organisasi kini mengubah cara pengambilan pekerja.
 
Laporan itu memperincikan saluran digunakan syarikat di Asia Pasifik dan Timur Tengah untuk mendapatkan tenaga kerja.
 
Antara penemuan menarik adalah 99 peratus calon ditemui dalam talian (online), dan majikan secara puratanya menggunakan 12 saluran untuk mendapatkan pekerja.
 
Selain itu, hanya satu peratus pencarian pekerja dibuat menggunakan sumber tradisional seperti media cetak dan pameran kerjaya.
 
Ketua Pegawai Eksekutif Cazar, Guy Rickett berkata, majikan mengguna pakai set minda seperti membuat strategi jualan dan pemasaran untuk menarik pekerja berkualiti.
 
"Mereka menggunakan pelbagai saluran online seperti laman web khusus untuk karier.
 
"Kami menjangkakan trend ini akan mendapat momentum tahun ini dan seterusnya," katanya dalam satu kenyataan.
 
Menurut Rickett, selepas Singapura, Malaysia adalah negara di Asia Tenggara yang mempunyai kadar penembusan internet tertinggi jadi pengambilan pekerja secara online diyakini menjadi pilihan majikan pada masa depan.
 
Menurut laporan Cazar, secara puratanya, setiap kerja kosong menarik 272 pemohon.
 
Laporan itu meliputi tempoh 12 bulan sepanjang 2013 merentasi pelbagai sektor seperti peruncitan, pembinaan, perbankan, teknologi maklumat, media dan telekomunikasi.
 
Ianya berdasarkan analisis 3.9 juta pemohon pekerjaan dan 14,212 pengambilan kerja di benua Asia. - Sinar Harian, 2 Mac 2014
Unknown , Isnin, Mac 03, 2014 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog