SEORANG model menunjukkan cara menggunakan mesin hembusan nafas keluaran Toshiba di Tokyo semalam.
TOKYO, 18 Mac 2014 - Firma Jepun, Toshiba memperkenalkan alat ujian nafas yang boleh mengesan pelbagai jenis penyakit dalam tempoh 30 saat selepas pengguna menghembuskan nafasnya.
Pengguna perlu bernafas beberapa kali menggunakan muncung alat berkenaan yang menyamai saiz sebuah mesin pencuci pinggan kecil.
Ia kemudian menganalisis nafas yang dihembus untuk mengesan kehadiran beberapa jenis gas yang menjadi petanda kepada masalah kesihatan seperti diabetes dan sakit perut.
"Nafas yang dihembus ke dalam mesin ini dianalisis menggunakan pancaran laser bagi mengesan gas berpenyakit termasuk asetaldehid, metana dan aseton," kata Toshiba dalam satu kenyataan.
Menurut firma berkenaan, Toshiba akan menambah bilangan gas dan penyakit yang boleh dikesan oleh alat tersebut manakala pengeluaran komersial pula dijadualkan pada tahun depan. - AFP
Rabu, Mac 19, 2014
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Mesin hembusan nafas Toshiba kesan penyakit silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "