KUALA LUMPUR, 28 Jan. 2014 - Perbuatan menyebarkan gambar-gambar kematian tragis di laman sosial oleh individu tertentu boleh diklasifikasikan sebagai kecelaruan personaliti.
Demikian kata Perunding Psikiatri Universiti Malaya, Dr.Muhamad Muhsin Ahmad Zahari bahawa mereka yang melakukan perbuatan itu lazimnya didorong perasaan teruja dan minat untuk berkongsi tanpa mengambil kira sensitiviti serta implikasi tindakan mereka terhadap masyarakat.
"Perbuatan ini bukan satu penyakit namun ia lebih kepada gangguan mental akibat tekanan yang dialami individu berkenaan. Mereka berasa lega sekiranya gambar-gambar ini disebarkan kepada orang ramai.
"Laman sosial seperti Facebook, Twitter, blog dan aplikasi Whatsapp sering
dijadikan sasaran individu ini untuk menyebarkan gambar-gambar tersebut," katanya ketika dihubungi Bernama.
Dr. Muhamad Muhsin mengulas penyebaran gambar seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun yang ditemui mati dalam keadaan separuh bogel pada 21 Januari lalu dipercayai dibunuh di sebuah rumah kosong di Taman Perumahan Permint Seberang Paka, Terengganu.
Pada Disember tahun lepas, gambar tragis pegawai bank maut ditembak pengawal keselamatan disebarkan di laman-laman sosial. - Bernama
Rabu, Januari 29, 2014
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Sebar gambar kematian tanda kecelaruan personaliti silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "