Jumaat : 14 Mac 2025   
@ 15 Ramadan 1446H / 10:15 PM

19Rabu,Januari

Serangan siber berpotensi cetus malapetaka global

LONDON 17 Jan. - Serangan ke atas sistem komputer diiringi satu lagi bencana lain, berpotensi mencetuskan malapetaka global, lapor Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD) hari ini.

Menurut kajian OECD yang dijalankan bagi meneliti kemungkinan 'Kejutan Masa depan Global' seperti kegagalan sistem kewangan dunia atau wabak berskala besar, hanya sebahagian kecil 'serangan siber' boleh mengakibatkan kejutan global.

Contoh yang diberikan dalam kajian itu adalah serangan ke atas satu protokol teknikal yang diperlukan Internet untuk beroperasi atau satu nyalaan matahari serius yang boleh mengakibatkan kerosakan kepada komponen satelit komunikasi.

Namun kajian itu mendakwa kombinasi peristiwa tersebut seperti serangan siber terancang atau insiden siber yang berlaku semasa satu lagi bencana lain melanda, perlu menjadi kebimbangan penggubal undang-undang.

"Dalam kemungkinan seperti itu, satu 'ribut besar' boleh berlaku," menurut laporan yang ditulis Profesor Peter Sommer dari Sekolah Ekonomi London dan Dr. Ian Brown dari Universiti Oxford, Britain.

Banyak negara kini lebih menekankan kepentingan keselamatan siber.

Amerika Syarikat (AS) dilapor bersedia menghadapi konflik siber dan telah melancarkan pasukan ketenteraan sibernya sendiri.

Britain pada Oktober lalu mengkategorikan serangan siber sebagai satu daripada ancaman terbesar negara dan memperuntukkan sebanyak 650 juta pound (RM3.15 bilion) bagi menangani isu tersebut.

Negara seperti China dan Rusia dipercayai melihat Internet sebagai satu platform untuk mencabar penguasaan AS dalam ketenteraan.

Cecacing komputer Stuxnet yang menjadikan sistem industri sebagai sasaran dan dipercayai ramai ia wujud bagi menyerang program nuklear Iran, dilihat sebagai satu isyarat 'ketenteraan siber' yang semakin meningkat. - Reuters

Harjan Milosevic , Rabu, Januari 19, 2011 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Harjan Milosevic

Meminati Auto-Mechanical, tapi tak suka berlumba-lumba di jalan raya, Bahaya!!, :-)

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog