Ahad : 6 April 2025   
@ 8 Syawal 1446H / 2:55 PM

14Sabtu,Ogos

Hanya ulama bertauliah boleh keluarkan fatwa

JEDDAH: Raja Arab Saudi, Raja Abdullah. semalam mengeluarkan perintah diraja melarang mereka yang tidak bertauliah daripada mengeluarkan sebarang fatwa.

"Sebagai sebahagian daripada tanggungjawab kepada agama dan rakyat, kami mahu pastikan bahawa fatwa hanya dikeluarkan anggota Majlis Ulama Kanan dan mereka yang diberi kebenaran khas," kata Raja Abdullah dalam perintah yang disampaikan kepada Pengerusi Penyelidikan Ilmiah dan Fatwa Arab Saudi (Dar Al-Ifta) Mufti Besar Sheikh Abdul Aziz Al-Sheikh.
 
Perintah diraja itu meminta Sheikh Abdul Aziz mengemukakan laporan kepada raja mengenai mereka yang mempunyai kelayakan mengeluarkan fatwa.
 
"Fatwa individu membabitkan perkara peribadi, termasuk ibadah, rundingan dan persoalan peribadi, dikecualikan daripada perintah ini, tetapi ia hendaklah membabitkan hanya ulama dan pihak yang bertanya," kata kenyataan perintah itu.

Raja Abdullah berkata, fatwa yang dikeluarkan oleh mereka yang tidak mempunyai kelayakan bercanggah dengan ajaran Islam. – Agensi
Cik NiNe Che Kadir , Sabtu, Ogos 14, 2010 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Cik NiNe Che Kadir

Nama Penuh saya ialah Cik NiNe Binti Che Kadir, saya menggunakan nama pena C9 dan Cik 9P. Mulus

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog