Apatah lagi apabila nikmat pemberiannya itu satu hal penting buat kita, tiada lain lagi yang boleh kita lakukan selain berdoa padanya.
Perigi kami menjadi kering. Dah lama kampung kami tidak menerima air hujan. Tahun lalu, sejak saya balik dari Kota Kinabalu, tak pernah sekalipun air perigi kami kering.
Kat kampung saya tak ada air paip. Tak ada talian telefon tetap. Sobab tu tak leh nak pakai Streamyx, cuma Celcom Broadband saja.
Perigi kami dah lama ada, sejak mak saya dan makcik-makcik saya masih di umur remaja lagi. Datuk saya yang menggali perigi itu. Tujuan asal dan dijadikan sumber air menyirami tanaman.
Waktu itu tanah kami dulu di tanam dengan pokok koko. Saya masih ingat lagi, masa tahun 70an-80an dulu, koko adalah komoditi paling laris seiring dengan getah.
Banyak kebun ditanam dengan pokok koko. Gi kat mana-mana kampung di Semporna ni, ramai orang bertanam koko. Kilang koko tumbuh merata, membeli koko dan memprosesnya.
Sekarang, ramai orang dah tanam kelapa sawit sebab harga sawit meningkat naik. Ramai pekebun kecil dah bertanam sawit, tak tanam kelapa atau koko lagi dah macam dulu.
Setiap hari saya berdoa, moga Allah turunkan hujan ke kampung kami. Hujan benar-benar menjadi rahmat pada saya dan keluarga. Setiap kali terkena air hujan, saya tak pernah ditimpa sakit, walaupun sekadar sakit kepala atau migrain sekalipun.
Time kecil, kami paling suka waktu hujan turun. Saya benar-benar bersyukur.
Hujan benar-benar satu rahmat. Bunyi air hujan yang jatuh mengenai atap zing menyanyikan irama yang menenangkan. Bila hujan turun diwaktu malam, kesejukan yang dirasa membuat kita cepat mengantuk, selesa untuk tidur.
Melihat titik-titik air hujan membasahi rumput, membentuk lopak air, bagaikan kita sedang memahami apa yang hujan beritahu pada kita.
Mungkin, petanda supaya kita terus rajin bersyukur.

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
Nama Penuh saya ialah Cik NiNe Binti Che Kadir, saya menggunakan nama pena C9 dan Cik 9P. Mulus
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "