Rusuhan meletus di tengah Bangkok
Baju Merah bakar 20 pusat beli- belah, bangunan
BANGKOK: Pemimpin kumpulan penunjuk perasaan antikerajaan Baju Merah menyerah diri semalam selepas tentera merempuh ‘kubu’ mereka di kawasan beli-belah Ratchaprasong di tengah Bangkok, namun penyokong mereka bertindak membakar sekurang-kurangnya 20 bangunan ketika melarikan diri.
Satu daripada pusat beli-belah terbesar di Thailand, Central World adalah antara bangunan yang dibakar penunjuk perasaan yang merusuh selepas tindakan tentera itu yang bermula 8 pagi waktu tempatan semalam.
Pusat beli-belah itu terletak bersebelahan tapak perhimpunan Baju Merah yang menganjurkan bantahan sejak lebih dua bulan lalu.
Selain pusat beli-belah itu, turut dibakar ialah bangunan stesen televisyen, bursa saham dan cawangan Bangkok Bank.
Media tempatan memetik gabenor Bangkok sebagai berkata, beliau tidak akan mengerahkan bomba untuk memadamkan api kerana bimbang mereka diserang penunjuk perasaan.
Jurucakap polis kebangsaan, Leftenan Jeneral Pongsapat Pongcharoen, berkata tiga tingkat pertama pusat beli-belah itu terbakar tetapi tiada orang di dalamnya.
Kerajaan mengisytiharkan perintah berkurung dari jam 8 malam hingga 6 pagi di Bangkok dan operasi tentera akan berterusan hingga larut malam.
Ia juga mengenakan larangan siaran liputan stesen televisyen tempatan melainkan bahan yang disediakan oleh kerajaan.
Sementara itu, empat pemimpin Baju Merah yang sebelum ini menuntut Parlimen dibubarkan segera, menyerah diri kepada polis selepas pasukan keselamatan menggempur tempat perhimpunan mereka.
Tentera yang menggunakan kereta perisai dan melepaskan tembakan menggunakan senjata separa automatik, sebelum itu memasuki kawasan perhimpunan di kawasan komersil Bangkok itu yang dikuasai penunjuk perasaan lebih enam minggu lalu, sehingga melumpuhkan perniagaan pusat beli-belah dan hotel mewah.
Seorang wartawan asing menyatakan, ketika pasukan keselamatan semakin menghampiri kawasan tunjuk perasaan, pemimpin kanan mereka menaiki pentas dan menawarkan menyerah diri, manakala penyokong menggesa mereka terus berjuang.
Ramai penunjuk perasaan menjerit dan menangis ketika bunyi tembakan mula kedengaran.
Tentera melepaskan gas pemedih mata dan tembakan menggunakan raifal automatik, tetapi menghentikan tindakan sebelum tiba di pentas di mana kira-kira 3,000 penunjuk perasaan berhimpun.
Jurucakap kerajaan, Panitan Wattnayagorn, berkata tentera berjaya menguasai kawasan Taman Lumpini di bahagian selatan lokasi tunjuk perasaan. – Reuters

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
CHAIRMAN :: Saya bermula di blog ini pada februari 2007 selepas dijemput oleh Mr. Ttuyup. Pada bulan november 2007 saya mengambilalih sepenuhnya bloh ini daripada Mr. Ttuyup, tetapi bermula Mac 2008 saya mengubah bentuk dan corak penampilan blog ini. Saya pernah mengubah alamat blog ini kepada www.red10.tk yang diperolehi secara percuma. Selepas setahun kemudian alamat ini dipadamkan selepas pihak terbabit mengenakan bayaran.

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "