GAMBAR yang disiarkan oleh sebuah akhbar di Britain semalam menunjukkan sebahagian pola tulisan pada kulit telur burung unta.
CAPETOWN - Mengukir corak di atas kulit-kulit telur burung unta mungkin merupakan bentuk penulisan yang paling awal di dunia.
Menurut sebuah akhbar semalam, satu bentuk corak yang dianggarkan berusia 60,000 tahun itu telah dijumpai oleh sepasukan penyelidik di Afrika Selatan.
Para penyelidik itu percaya bahawa corak geometri digunakan sebagai sistem komunikasi simbolik di antara para pemburu di Afrika yang berkumpul untuk menandakan telur mereka dan membezakannya antara satu sama lain.
Lebih 270 keping kulit telur telah ditemui oleh Pierre-Jean Texier dari Universiti Bordeaux dan pasukannya sepanjang beberapa tahun lalu semasa melaksanakan penyelidikan di kawasan Barat Cape.
Pasukan tersebut turut mengenal pasti empat corak spesifik yang banyak kali diulang.
Kebanyakan corak itu dilihat menjadi cara untuk menentukan pemilikan telur atau menjelaskan kegunaannya. - Agensi

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "