Sabtu : 15 Mac 2025   
@ 16 Ramadan 1446H / 8:37 AM

17Khamis,Julai

Ramai Pekerja Malaysia Kesal Pilihan Kerjaya Mereka

KUALA LUMPUR, 16 Julai - Hampir dua pertiga daripada jumlah pekerja di Malaysia berkata mereka akan belajar sesuatu yang berlainan selepas meninggalkan sekolah jika diberikan peluang sementara satu daripada lapan peratus berkata mereka memilih kerjaya yang salah.

Menurut Kajian Baru Tempat Kerja Antarabangsa yang dijalankan oleh satu firma pengambilan kerja global, Kelly Services (Malaysia) Sdn Bhd, mendapati bahawa ramai pekerja Malaysia memberikan perhatian terhadap pendidikan mereka - kedua-dua di sekolah dan selepas sekolah - dan ramai yang menyesal dengan pilihan kerjaya yang mereka pilih.

Kajian itu dibuat melalui pandangan 115,000 orang di 33 negara termasuk lebih 2,000 di Malaysia.

Naib Presiden dan Pengruus Besar Negara Kelly Services (Malaysia), Melissa Norman berkata hasil kajian itu menunjukkan satu tahap yang tinggi mengenai perhatian terhadap pilihan dan arah kerjaya.

"Ramai dalam tenaga kerja tidak percaya bahawa pendidikan sewajar mereka sebagai persediaan untuk kehidupan bekerja dan agak tidak ramai yang kesal mengenai arah pekerjaan yang mereka ambil," kata beliau.

Kajian itu menunjukkan bahawa 66 peratus responden di Malaysia gembira dengan pilihan kerjayanya, sementara 13 peratus mengatakan mereka telah membuat pilihan salah dan 21 peratus tidak pasti. - bernama
try , Khamis, Julai 17, 2008 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog