Pengamal Perubatan Islam Darussyifa’, Mohd Fauzi Mustaffa, berkata mana-mana pengamal perubatan tradisional menggunakan pendekatan rotan itu hanya menyeksa dan menyakitkan badan pesakit saja manakala jin peliharaan yang sepatutnya dibuang itu akan tetap ada.
Untuk itu, katanya orang ramai tidak harus cepat mempercayai mahupun terpengaruh dengan kaedah sedemikian kerana ia jelas mengarut dan boleh menjurus kepada perkara kurafat serta syirik yang sememangnya dilarang keras Islam, malah berdosa besar.
“Saya tidak tahu bagaimana dia (bomoh terbabit) dapat idea rotan mampu membuang saka tetapi apa yang pasti hingga kini belum ada lagi ilmu dalam Islam menyatakan kaedah rotan berupaya menyelamatkan mangsa daripada mewarisi hantu secara saka.
“Ini semua mengarut saja. Kita tidak seharusnya cepat percaya dengan perkara sebegini sebaliknya berpegang teguh kepada ajaran Islam yang menuntut setiap umatnya mengamal surah tertentu dan berzikir bagi menghindari pengaruh saka,” katanya ketika dihubungi.
Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas mengenai nasib seorang wanita yang terpaksa menanggung sengsara apabila dipukul dan disebat lebih 200 kali dengan rotan oleh seorang bomoh yang menuduh mangsa mewarisi hantu secara saka.
Harian Metro semalam melaporkan wanita terbabit disebat hampir seluruh badan dalam satu upacara membuang saka dan semakin derita apabila kesan pukulan itu menyebabkan barah tulang dihadapinya sejak 11 tahun lalu bertambah kritikal.
Wanita berkenaan mendakwa termakan kata-kata pembantu rumah bahawa anaknya berusia lima tahun yang kerap mengigau ketika tidur mungkin diganggu hantu, justeru segera menemui bomoh itu di Sungai Buloh untuk memulihkannya.
Mohd Fauzi berkata antara surah yang mampu ‘menyakitkan’ jin peliharaan dan mendera mereka adalah al-Fatihah, surah al-Baqarah iaitu ayat satu hingga lima serta tiga ayat terakhirnya, ayat Kursi dan tiga Qul selain azan.
Begitupun, katanya mereka yang mewarisi saka hanya benar-benar terlepas daripada cengkaman jin peliharaan berkenaan jika tekun beribadat kepada Allah, sering melakukan qiamulail atau sembahyang lewat malam dan banyak membaca al-Quran.
“Memang kaedah perubatan Islam tidak menampakkan hasil secara terus tetapi kita perlu yakin pada kekuasaan Yang Maha Esa termasuk beribadat kepada-Nya kerana syaitan sememangnya takut dan benci pada umat yang beramal kepada Allah,” katanya.
Selain itu Mohd Fauzi turut menasihatkan orang ramai supaya menghindari amalan saka kerana walaupun ia memberi kelebihan kepada tuannya tetapi itu semua hanyalah tipu helah makhluk ghaib berkenaan yang mahu menyesatkan manusia.
Katanya, pelbagai kesan buruk dan masalah akan timbul pada masa panjang dan kemuncaknya menyebabkan manusia itu melakukan dosa besar iaitu syirik kepada Allah swt.
.
Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pandangan mengenai Artikel / 'Poasting' di atas, Kami mengalu-alukan komen anda kepada kami. [ sebarang aduan, cadangan, pendapat, rencana atau sebagainya ]
Khamis, Januari 17, 2008
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Usah percaya kaedah mengarut silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "