2+4 hrs...Twogether Fourever

/

Kapal angkasa peninjau AS dilancar

WASHINGTON 4 Ogos – Sebuah kapal angkasa peninjau Amerika Syarikat (AS) yang diberi nama Phoenix Mars Lander dilancarkan dari Cape Canaveral, Florida awal hari ini untuk memulakan perjalanan sembilan bulan ke planet Marikh.

Objektif misi itu adalah untuk mencari tanda-tanda mengenai kewujudan hidupan pada masa silam dan masa kini.

Kapal angkasa itu berlepas dari Cape Canaveral dengan menaiki sebuah roket Delta II pada 5.36 pagi (5.36 petang waktu Malaysia) dalam pelancaran sempurna yang menerangi langit malam.

Phoenix pada asalnya dijadual dilancarkan semalam tetapi misi tersebut ditangguhkan 24 jam selepas cuaca buruk pada Selasa lalu yang menghalang pengisian bahan bakar untuk roket dua peringkat itu.

Jika segala-galanya berjalan mengikut rancangan, Phoenix seharusnya tiba di Marikh pada 25 Mei, 2008 setelah menamatkan perjalanan 680 juta kilometer yang menelan kos RM1.43 bilion (AS$420 juta). – AFP
try , Isnin, Ogos 06, 2007 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog