Segala penyakit tersebut, yang dicipta dan dihantar melalui tenaga negatif boleh dilawan dalam diri setiap insan itu sendiri melalui kaedah hipnosis dan gabungan tenaga, mengikut pengasas Simfoni Minda Academy (SMA) Dr Sazali Ahmad.
Beliau berkata masyarakat kita tidak menyedari bahawa kebanyakan ilmu tenaga yang sering dikaitkan dengan kefahaman tradisional itu sebenarnya adalah sains.
Ini kerana kebanyakan teknik yang digunakan itu mempunyai penerangannya sendiri dalam bidang sains.
"Hasil kajian yang dijalankan secara saintifik tentang fenomena mistik seperti hantu, santau dan toyol, semuanya memberi kesan kepada minda dan tenaga," katanya kepada Bernama di sini baru-baru ini.
MINAT MENGKAJI MINDA
Dr Sazali berkata minatnya mengkaji tenaga minda bermula daripada pengaruh bapanya yang merupakan pengamal rawatan tradisional di Pulau Pinang.
Bapanya yang telah meninggal ketika berusia 91 tahun merupakan orang penting di sekitar kampungnya bagi mengubat pelbagai penyakit antaranya akibat terkena rasuk dan lain-lain lagi.
"Ketika berumur 10 tahun, saya selalu mengikut bapa mengubat (orang) dan dari situ timbul minat untuk mengkaji bidang ini. Sampai satu tahap saya ingin belajar sendiri ilmu perubatan tradisional," katanya.
Selepas mempelajari perubatan tradisional, timbul persoalan di hatinya bagaimana fenomena tersebut wujud dan dia mula mengkaji buku 'The Malay Magic' tulisan William Skeat yang menjurus tentang kewujudan hantu, pelesit dan perkara-perkara mistik yang diamalkan di kepulauan dan nusantara Melayu.
Beliau membuat kajian yang mempersoalkan kenapa dan bagaimana fenomena mistik sering ditakuti manusia itu wujud.
Hasil kajiannya yang bertajuk 'Mystic Craft & Mind Craft' diterima oleh University British Columbia, Kanada sebagai hasil tesisnya bagi mendapatkan ijazah kedoktoran.
Beliau juga turut mendapat pengiktirafan kedoktoran hipnoterapi dari Professional Board Of Hypnotherapy Canada setelah berjaya menyelesaikan dan menyembuhkan kes orang dalam keadaan koma dan penemuan penyembuhan melalui kaedah tersebut.
BIDANG-BIDANG HIPNOTERAPI
Selain menjalani terapi bagi mereka yang mengalami penyakit mistik, kaedah hinopsis yang dijalankan oleh SMA juga turut menjalankan beberapa program kursus jangka pendek untuk orang ramai dan juga syarikat-syarikat korporat.
Antara kursus yang disediakan ialah simfoni terapi iaitu kaedah hipnoterapi bagi mengatasi masalah trauma, fobia, sakit mental dan fizikal serta untuk keyakinan diri.
Katanya pelbagai bidang boleh menggunakan kaedah ini antaranya bidang perniagaan, sukan, hiburan dan forensik.
Dalam perniagaan pula mereka menyediakan beberapa program terapi, antaranya 'Sales Magic' dan 'Corporate Mystique'.
Sales Magic merupakan program minda bawah sedar untuk golongan yang terlibat secara langsung dengan para pelanggan, manakala program 'Corporate Mystique' akan mendedahkan syarikat-syarikat korporat kepada teknik yang diguna syarikat-syarikat gergasi dunia menguasai minda bawah sedar para pelanggan.
"Boleh dikatakan semua orang yang membuat kerja kreatif perlu masuk ke dunia bawah sedar untuk mencapai segala maklumat dan pengetahuan yang diperolehi sepanjang kehidupan dari dalam diri mereka," katanya.
Bidang hipnosis forensik dan 'remote viewing' dapat digunakan bagi membantu pihak polis mendapatkan bukti ataupun mencari mangsa hilang.
Kaedah tersebut katanya telah lama digunakan oleh CIA, FBI bagi mengesan mangsa dan penjenayah, malah ahli-ahli psikologi yang membuat kajian mengenainya mendapati kaedah ini berkesan bagi mendapatkan keterangan daripada penjenayah mahupun mangsa.
KAEDAH HIPNOTERAPI
Kaedah hipnosis yang digunakan katanya telah wujud sejak 300 tahun dahulu di Amerika Syarikat dan telah dikaji oleh ramai pakar saintis dan ahli psikologi, malah ia telah digunakan sebagai kaedah utama dalam bidang psikologi.
Di SMA, ia menggabungkan kaedah hipnoterapi, psikolinguistik dan psikologi tenaga.
"Ini berbeza dari hipnoterapi biasa iaitu dengan menggunakan psikologi dan tenaga. Psikologi ini berasaskan metafizik dan semua kaedah ini digabungkan ketika membuat rawatan," katanya.
Dr Sazali berkata dalam proses hipnosis tersebut, terdapat beberapa peringkat bagi memasuki tahap bawah kesedaran awal, pertengahan dan mendalam.
Untuk mendapatkan perkhidmatan dan kursus-kursus yang ditawarkan oleh Simfoni Minda Academy of Mind Science, sila hubungi 017-6399463 atau layari laman web www.simfoniminda.com
Rabu, Julai 04, 2007
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Hipnosis Boleh Rawat Penyakit Mistik silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "