From: ZU IM [zu_im@yahoo.com.gt]
To: klmenjerit@yahoogroups.com; mcm2ada2@yahoogroups.com; blalang_group@yahoogroups.com; tipah@yahoogroups.com; mahligai@yahoogroups.com
Sent: Friday, 10 August, 2007 10:01:23 AM
Subject: [MahligaiKu] Penculikan rakyat Korea - kisah sebenar dari Kabul
-----Original Message-----
From: Zaimy Johana Johan [mailto:zaimy-johan@ ambg.com. my]
Sent: Thursday, August 09, 2007 9:22 AM
Subject: FW: Berita dari Kabul @ Azmi Ali (UNDP - Technical Advisor)
Cerita sebenar di Kabul...
Assalammulaikum, Ustaz Shafie. Alhamdulilah, temu lagi untuk saya paparkan berita dan cerita dari Afghanistan. Kali ini cerita 23 orang Korea kena culik... gempar satu dunia. CCN sibuk sebar berita pekerja bantuan yang datang ditawan si taliban. Media barat gambarkan rakyat Afghanistan dan orang Islam... ganas dan tidak bermaruah... tawan dan bunuh pekerja asing yang datang untuk membantu rakyat Afghanistan.
Di Kabul, lain pula cerita, orang awan dan kami expatriate, baik Islam atau bukan Islam yang berkerja dengan agensi antarabangsa saperti UN, UNDP, JICA,UNESCO, semua confuse dan terkejut dengar berita ini. Beza sangat cerita di Kabul dengan cerita CNN... saya pun bolih tabik dengan CNN...... kalau saya tak ada disini..... saya pun bolih terpengaruh.
Sebenarnya Ustaz.... kesemua mereka bukan pekerja bantuan dari agensi PBB atau NGO yang diiktiraf olih Kerajaan Afghanistan. Poncoi ini semuanya pendakwah kristan dari satu gereja terbesar dan paling aktif di Korea. Tujuan sebenar ..... Ustaz pun faham....... saya diberitahu.. dalam bahasa Inggeris nya "fertilization" .... saya pun tak tahu apa maknanya, tapi kita semua dapat agak maksud dan tujuan sebenar.
Mereka dah kena usir tahun sudah tapi mai juga lagi. Memang cekap... datang secara sulit sehingga kedutaan Korea pun tak tahu. Cerita CNN banyak tak betul.... kalau pekerja bantuan.. disini kami ada etika.... wanita mesti tutup aurat dan perjalanan mesti ada pengawal dan peraturan lain yang sangat ketat. Ni pergi pula Kandahar... memang cari nahas!
Tapi apa pun, macam Ustaz selalu beritahu.... " Allah knows better"..... baik yang sulit, tak sulit atau yang terselit. Memang, Allah swt. tak izin untuk kristankan orang Islam disini. Media dan pertubuhan Islam disini paling lantang kritik... hari-hari kerajaan Korea kena hamtam....... kalau dah bawa bersama beribu bible yang siap di terjemah dalam bahasa urdu, parsi dan pastum..... apa tujuan?. Ini yang ramai pertikaikan. Yang si talib pula ambil peluang... buat vedio... tunjuk naskah bible dan macam macam lagi. Kalau siapa tengok vedio ini... memang dandan tu juga nak mati syahid... nanti saya balik saya sambung cerita.
Ini pula cerita saya yg ada kaitan dengan cerita tadi. Khamis lalu saya nak ke tapak projek di utara Kabul tapi kereta pula ditahan polis. Biasa la... kena security check disini. Termasuk ni dah kelapan kali kena tahan.
Tapi nasib saya tak baik kali ni.... lupa bawa passport.... kaptain polis pula tak faham Inggeris. Macam nak tercabut nyawa...... nak fahamkan poncoi-poncoi yang saya bukan orang Korea. Habis di selongkar kereta, beg........ sampai derebar saya, Madjid, pun cemas. Ini lah padah nya lupa bawa pasport.... satu jam kena siasat. Jawab soalan kena pakai penterjemah.
saya ditanya..... berapa banyak tuan bawa bible kemari?.... saya pun
jawab... apa perlu saya bawa bible, saya orang Islam. Dia pun senyum dan tanya lagi........ jadi tuan ada bawa Quran?.... saya jawab.... tak perlu....dia tanya lagi... kenapa? Saya dengan confident saja jawab..... kerana ayat Quran ada dalam diri saya.
Di pendekan cerita .... rupanya jawapan disalah terjemah... jawapan "Quran ada dalam diri" diterjemah sebagai saya hafis Quran. Tak sempat nak kata apa-apa. Dia pun kata.... alhamdulilah... kalau tuan dapat baca ayat Quran tuan tak perlu ditahan. Saya pun mengelabah tapi tak jawab apa-apa.... takut lain jadi nya. Dalam hati kata.... ini lah gara-gara guna istilah cengih secara sempontan. Dia kata.... sila baca ayat ta'barokal'lazi". Saya pun tampa fikir panjang baca la dengan confident, dia pun senyum dan lepas cakap dalam bahasa Dari dengan Madjid, kami pun dilepaskan.
Sepanjang perjalanan balik, saya dengan Madjid pun sembang sakan. Lepas tu dia beri tau saya..... semasa saya baca ayat tadi... dia terketar lalu terkencing dalam seluar. Saya pun ketawa dan dia pun kata dengan selamba .... apa tidaknya, ayat yang saya baca tadi adalah "ayatulqursi" bukan ayat ta'barokal'lazi" . Madjid, memang seorang hafis Quran. Kami pun gelak sakan.... yang penting penting tak kena denda dan tak tidur dalam lokap.
Ustaz, Allah bantu kami..... kalaulah dia minta juga baca ayat tu, bukan saja saya pengsan, Madjid pun mungkin terberak dalam seluar.... sebab saya tak hafal ayat tu.
Ustaz, jumpa lagi dengan cerita lain dilain kali. Assalammualaikum
Azmi Ali,
MoLSAMD, Kabul.
Sabtu, Ogos 18, 2007
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Penculikan rakyat Korea - kisah sebenar dari Kabul silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "