Get Free Updates in your Inbox
Follow us on:

Tayar boleh sejukkan rumah, elak anai-anai

Rate this posting:
{[["☆","★"]]}
MELAKA: Sebanyak 32 juta tayar daripada 16 juta kenderaan dilupuskan di negara ini setiap tahun. Namun kesukaran mengitar semula tayar kerana ia diperbuat daripada getah serta mengandungi fiber dan keluli menyebabkan tayar sering dijadikan tukun di lautan atau hiasan landskap oleh sesetengah pihak.

Bagaimanapun, Pengarah Eksekutif Lucas Works Sdn Bhd, Lincoln Lee dan isterinya, Lee Su May, seorang ahli fizik menemui kaedah lebih baik untuk memanfaatkan tayar terpakai dengan menggunakannya untuk menyejukkan rumah.
  • Selepas penyelidikan selama sembilan tahun, mereka mendapati tayar boleh mengalih bahang panas jika diletakkan di bawah lantai konkrit, menghalang serapan haba dan menyejukkan persekitaran terutama ketika pemanasan global.
  • Lebih menarik, lantai rumah bebas daripada anai-anai kerana kandungan sulfur dalam tayar menjauhkan anai-anai.
  • "Suhu dalam rumah lebih rendah dan sejuk, kurang 12 darjah Celsius berbanding dalam rumah biasa,”
  • Beliau berkata, menanam pokok, memasang atap tambahan, pengalih udara dan penebatan hanya memadai untuk mengurangkan bahang dalam rumah sehingga tiga darjah Celsius, melainkan jika penyaman udara turut dipasang.
  • “Kami tidak menggunakan sebarang tenaga elektrik atau air untuk menyejukkan udara dalam rumah. Kami hanya menggunakan tayar terpakai,”
  • Bukan saja lebih murah, malah menjimatkan untuk jangka panjang kerana pemiliknya tidak perlu memasang alat penghawa dingin.
  • “Ini akan menjimatkan sehingga 60 peratus caj elektrik berdasarkan tarif semasa. Penggunaan tayar terpakai juga mesra alam sekitar,”
© 2014. 2 + 4. Design by Viet Phuong + Edited by Slee DO