Sering kali kita dinasihatkan untuk mengubah kata laluan dan menggunakan gabungan abjad dan huruf padanya. Namun, ia dilihat masih ramai yang menggunakan kata laluan mudah untuk akaun mereka.
Melalui data yang dikumpulkan oleh SplashData sepanjang tahun 2013 yang lepas, kata laluan mudah yang digunakan ramai adalah "123456″. Pada tempat kedua adalah "password" dimana sebelumnya pada tahun 2012 lebih ramai menggunakan kata laluan tersebut berbanding "123456″.
Pada tahun lepas sahaja, kita telah melihat pelbagai perkhidmatan digodam, dan SplashData mengumpulkan data daripada kata laluan digodam yang diterbitkan kepada umum.
Memandangkan perkhidmatan Adobe turut digodam pada tahun lepas, trend penggunaan kata laluan "adobe123″ dan juga "photoshop" turut memasuki senarai 25 kata laluan yang kurang selamat diterbitkan SplashData.
Secara kasarnya, data ini memperlihatkan masih ramai pengguna yang tidak mengambil serius berkaitan dengan sekuriti dan penggunaan kata laluan untuk akaun mereka.
Apa pun, sekiranya anda mempunyai rakan-rakan yang biasa menggunakan kata laluan sebegini, mungkin anda boleh menasihatkan mereka supaya memilih kata laluan yang lebih sukar untuk akaun mereka.
* Sumber Rujukan: Recode
* Laman asal Link
Selasa, Januari 21, 2014
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang “123456" Kata Laluan Paling Teruk Pada Tahun 2013 silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "