/

Istilah Bahan Ramuan Makanan dalam Kategori Arak

Arak atau minuman keras ialah minuman beralkohol (biasanya etanol) yang menyebabkan seseorang menjadi mabuk, tidak sedarkan diri, terlena, dan sebagainya. Biasanya minuman keras mengakibatkan atau menimbulkan hal yang negatif bagi si peminumnya. Contohnya ialah wain, bir, wiski dan lain-lain.
 
Istilah-istilah pada label bahan makanan dalam kategori ARAK ini perlu kita ketahui untuk mengelakkan kita daripada membeli atau memakan bahan mengandungi alkohol atau yang dikategorikan sebagai arak yang diharamkan.
Senarainya dikongsikan di bawah ini :
  1. Wine – Hasil fermentasi / pemeraman / penapaian buah-buahan khususnya anggur
  2. Beer/Ale – Hasil fermentasi gandum atau barley
  3. Wiski – Hasil fermentasi bijian/gandum / jagung/barli
  4. Brandy – Sejenis arak yang dihasilkan hasil penyulingan wine
  5. Cocktail – Minuman campuran yang salah satu bahannya mestilah mengandungi minuman beralkohol (istilah antarabangsa).
  6. Cider – Hasil fermentasi epal
  7. Rum – Hasil fermentasi tebu
  8. Tuak – Hasil fermentasi beras atau air kelapa (mengikut kawasan / daerah)
  9. Mojito – Cocktail yg dihasilkan daripada campuran rum, gula, pudina, lime dan sparkling water.
  10. Spirits – Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
  11. Liquor – Istilah umum bagi arak / minuman beralkohol
  12. Pinacolada – Sejenis cocktail berasaskan jus nenas yang mengandungi rum.
  13. Gin – Sejenis arak daripada buah 'juniper berries'
  14. Bitters - Minuman beralkohol dengan mempunyai rasa pahit (bitter) daripada herba-herba.
  15. Nasih , Baa atau b'a, Nasih , Kinomol , Lihing, Bahar – merupakan nama lain bagi arak beras atau tuak dalam bahasa Kadazan.
  16. Tequila – Minuman beralkohol yg dihasilkan daripada 'blue agave plant'
  17. Margarita – Sejenis cocktail yang mengandungi tequila dengan campuran orange-flavoured liqueur dan lime atau lemon juice, selalunya dihidangkan dengan garam pada 'glass rim'.
  18. Champagne – Adalah Sparkling wine, hasil fermentasi wine pada tahap kedua
  19. Sake – Hasil fermentasi beras.
  20. Mirin – Sejenis rice wine yang digunakan dalam masakan. (teriyaki sos mengandungi mirin)
  21. Todi – Arak hasil daripada air kelapa (palm wine)
  22. Scotch – Sejenis wisky dihasilkan di Scotland
  23. Amaretto – Arak Itali berperisa Kacang Badam
  24. Calvados – Apple brandy
  25. Chambord – Black raspberry liqueur
  26. Claret - Light red wine or Bordeaux.
  27. Cognac - Aged, double-distilled wine or fermented fruit juice. Cognac is considered the finest brandy.
  28. Cointreau – French, orange-flavored liqueur.
  29. Curacao – Liqueur made from bitter Seville oranges.
  30. Creme de menthe -Thick and syrupy, sweetened mint liqueur. Comes both clear and green.
  31. Framboise – French raspberry liqueur.
  32. Frangelico – Italian hazelnut liqueur.
  33. Galliano – Golden Italian anise liqueur.
  34. Grand Marnier – French liqueur, orange-flavored.
  35. Grappa – Italian grape brandy.
  36. Grenadine – Pomegranate syrup, sometimes alcoholic.
  37. Hard Cider – Fermented, alcoholic cider.
  38. Kahlua – Syrupy Mexican liqueur made with coffee and cocoa beans.
  39. Kirsch (Kirchwasser) – Colorless liqueur made of cherries.
  40. Red Burgundy – Dry French wine.
  41. Schnapps – Flavored, colorless liquor.
  42. Sherry – Fortified dessert wine, sweet or dry, some with a slightly nutty flavor.
  43. Southern Comfort – Bourbon mixed with peach liqueur.
  44. Triple Sec – Orang-flavored liqueur.
  45. Vermouth – Wine-based drink infused with herbs, sweet or dry.
  46. White Burgundy – Dry French wine.
 
 

*SUMBER
Unknown , Isnin, November 11, 2013 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog