2+4 hrs...Twogether Fourever

Sabtu : 26 April 2025   
@ 28 Syawal 1446H / 1:00 AM

17Khamis,Oktober

Bunyi pesawat ancam nyawa

  • Tahap bunyi bising yang tinggi boleh meningkatkan tindak balas hormon dan tekanan darah.
 
HEATHROW, UNITED KINGDOM, 13 Oktober 2013 - Mereka yang tinggal berhampiran kawasan lapangan terbang dan terdedah kepada bunyi bising pesawat dipercayai berisiko lima kali ganda lebih tinggi meninggal dunia akibat strok dan penyakit jantung.
 
Sainstis di Imperial College London dan King College London menjalan kajian ke atas 3.6 juta penduduk yang tinggal berhampiran Heathrow di barat London mendapati, bunyi bising mampu meningkatkan tindak balas hormon dan tekanan darah selain mengganggu tidur.
 
Kajian itu dilakukan di 12 daerah di London dan sembilan daerah di luar London dengan kekerapan bunyi pesawat melebihi 50 desibel.
Ketua penyelidik, Dr Anna Hansell berkata, kawasan dengan tahap bunyi bising pesawat yang tinggi boleh mengancam nyawa antara 10 hingga 20 peratus berbanding kawasan kurang bunyi bising.
 
"Punca sakit teruk disebabkan terdedah kepada bunyi bising masih belum dapat dibuktikan, namun amat munasabah ia mampu menyumbang kepada peningkatan tekanan darah yang seterusnya menyebabkan strok," katanya - Daily Mail.
Unknown , Khamis, Oktober 17, 2013 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog