2+4 hrs...Twogether Fourever

/

Genting: Lokasi lindungi burung

KUALA KUBU BHARU, 9 Mei 2013 - Pusat Peranginan Genting Highlands merupakan antara kawasan pemuliharaan dan perlindungan habitat burung didaftarkan di bawah Important Bird Area MY10.

 

Naib Presiden Komunikasi dan Perhubungan Awam, Genting Malaysia Berhad, Datuk Anthony KS Yeo berkata, ia adalah antara aset berharga bagi pihak Genting.

 

Pelbagai aktiviti dianjurkan Resorts World Genting (RWG) bagi mempromosikan Genting sebagai antara lokasi pemerhati burung di negara ini antaranya menerusi penganjuran Awana Bird Race: Pahang Circuit pada 2012.

 

Dengan penganjuran Program Wings of KKB 2013: Selangor Bird Race ini juga akan mengukuhkan lagi imej Pusat Peranginan Genting Highlands sebagai kawasan yang kaya dengan flora dan fauna,” katanya.

 

Great Hornbill (Enggang Papan)

 

Beliau berkata, pelbagai spesies burung istimewa boleh dijumpai di kawasan itu seperti Great Hornbill (Enggang Papan), Rhinoceros Hornbill (Enggang Badak), Fire-tufted Barbet (Burung Takur Api), Red-headed Trogon (Burung Kesumba Gunung) dan pelbagai spesies burung tanah tinggi yang lain.

 

Rhinoceros Hornbill (Enggang Badak)

 

Fire-tufted Barbet (Burung Takur Api)

 

Red-headed Trogon (Burung Kesumba Gunung)

Marjaki Rawo , Khamis, Mei 09, 2013 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Marjaki Rawo

Saya dikenali dengan nama Helang Merah dan nama panggilan, J.Ki, Saya mula menyertai blog ini bermula Oktober 2008

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog