LONDON, 12 Nov. 2012 - Kaedah 'chemo-bath' yang menyampai ubat-ubatan secara terus ke bahagian sasaran berpenyakit atau hanya satu organ dalam badan diperkenalkan buat julung kali dan United Kingdom muncul perintis.
Sebelum ini, kaedah kimoterapi bukan saja mampu membunuh sel kanser tetapi juga boleh menyerang sel badan yang sihat.
Media Britain melaporkan bahawa pasukan doktor Hospital Southampton General, United Kingdom percaya kaedah ini hanya menyasarkan organ yang bermasalah dan boleh mengelak kesan sampingan lain.
Mereka juga berkata kaedah ini membolehkan mereka memberi dos yang agak tinggi kepada pesakit tanpa menyebabkan sebarang kerosakan organ lain.
Ubat kimoterapi biasanya akan disuntik ke seluruh badan, bukannya hanya pada tumor. Ia akan menyebabkan kesan sampingan seperti keletihan, rasa sakit, keguguran rambut dan kerosakan kepada organ kesuburan.
Setakat ini dua pesakit telah menerima kaedah rawatan ini pada hati mereka kerana kedua-duanya mempunyai kanser mata yang merebak hingga ke bahagian hati.
Hati kemudian akan diberi ubat-ubatan kemoterapi, yang akan ditapis keluar sebelum disambung semula untuk bekalan darah utama.
Ia bermakna hanya sebahagian kecil daripada dos kemoterapi berakhir dalam badan.
Dr Brian Stedman, seorang perunding radiologi intervensi, berkata: "Untuk memotong organ dari badan akan mengambil masa 60 minit, rendam dalam dos yang tinggi dadah dan kemudian menapis darah hampir benar-benar bersih."
"Sebelum ini, prospek untuk pesakit yang khusus yang mengidap kanser yang telah merebak ke hati kesan kimoterapi adalah terhad oleh kerosakan yang tidak diingini ke seluruh badan," katanya.
Operasi dijalankan dalam tempoh tiga bulan yang lalu dan kedua-dua pesakit berkata tumor mereka semakin mengecil.
Bagaimanpun, kaedah ini masih lagi di peringkat awal dan tidak dapat dipastikan kaedah ini boleh digunakan secara sepenuhnya atau tidak.
Teknik itu juga sedang diuji di Amerika Syarikat dan di negara lain di Eropah.

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "