/

Kajian dedah 10 lokasi terkotor di restoran

Washington - Permukaan kerusi, menu dan potongan buah limau adalah antara 10 benda paling kotor dalam restoran. Ia hasil kajian yang dijalankan terhadap 10 restoran di tiga negeri Amerika Syarikat.

 

Perkara itu didedahkan seorang wartawan, Elisabeth Leamy yang mengambil sampel 10 permukaan yang sering disentuh oleh pengunjung restoran.

 

Sampel terbabit kemudian diuji oleh Dr Philip Tierno dan pasukannya dari Jabatan Mikrobiologi, Universiti New York, lapor ABC News.

 

Leamy berkata, tombol pintu tandas didapati tidak terlalu kotor kerana ia sering dibersihkan.

 

Katanya, permukaan gelas juga amat kotor kerana kebanyakan pelayan restoran akan mengambilnya dengan memegang bahagian atasnya.

Ujian sampel yang dikumpulkan di restoran terbabit mengesan pelbagai bakteria termasuk sejenis bakteria yang dikaitkan dengan tibi atau batuk kering.

 

Meja pula adalah antara tempat yang dipenuhi dengan banyak kotoran berikutan kebanyakan ibu bapa menukar lampin anak mereka di atas meja dan turut membawa anak kecil yang baru belajar ke tandas, ke restoran.

 

Turut mengejutkan adalah hirisan limau yang didapati antara paling teruk tercemar dan termasuk najis.

 

Kebanyakan pekerja restoran terus mengambil hirisan limau tanpa menggunakan sarung tangan atau penyepit. Jika mereka tidak mencuci tangan dengan baik selepas ke tandas, bakteria akan mudah merebak.

 

Sebanyak 70 kerusi pula didapati tercemar dengan 17 jenis bakteria antaranya termasuk E.coli, berikutan kebanyakan restoran tidak pernah membersihkannya. - Agensi

Unknown , Isnin, November 19, 2012 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog