LONDON, 14 Jun 2012 - Senarai penuh permohonan mendapatkan alamat domain Internet peringkat tinggi (gTLD) dikeluarkan semalam - tiga syarikat yang menggunakan alamat negara pendaftaran Malaysia termasuk dalam senarai itu.
Salah satu syarikat itu ialah Kumpulan CIMB. Dua yang lain ialah Asia Spa and Wellness Promotion Council Limited serta VIP Registry Pte. Ltd. Syarikat-syarikat diletakkan dalam kategori negara pendaftaran MY.
Senarai nama pemohon dikeluarkan oleh Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann). Senarai itu termasuklah berkaitan dengan industri dan perkhidmatan .porn, .ninja dan .ferrari.
Menurut laporan BBC, stesen itu adalah antara yang memohon alamat domain alternatif dan ia akan menggunakannya sebagai gantian kepada co.uk dan .com, yang digunakan sekarang.
Beberapa gTLD juga telah memohon untuk menggunakan lebih daripada satu nama, antaranya .sex, .home dan .diy.
Kedua-dua pengeluar ubat Amerika Syarikat (AS) dan saingannya Jerman, KGaA Merck telah memohon untuk menggunakan alamat yang berakhir dengan .merck, yang kemungkinan membawa kepada proses lelongan.
Bagaimanapun, .uk manager, Nominet kemungkinan akan memperoleh domain .wales dan .cymru selepas tiada seorang pun yang membuat permohonan yang serupa.
Pejabat Pendaftaran Dot Scot merupakan satu-satunya organisasi yang memohon domain itu.
Begitu juga dengan Syarikat Liga Arab yang memohon untuk .Arab. gTLD lain yang menarik beberapa permintaan termasuk seni, buku, berita, permainan, kedai dan. Vip.
Nama yang paling dipertikaikan ialah, app yang telah menerima 13 permohonan.
Icann berkata mereka menerima sejumlah 1,930 permohonann untuk pusingan pertama.
Bahagian pertama yang terdiri daripada 500 domain akan dikeluarkan secara berperingkat-peringkat mulai Mac 2013.
Sabtu, Jun 16, 2012
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang CIMB antara pohon domain Internet gTLD silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "