LONDON, 23 Mei 2012 : Saintis buat pertama kalinya berjaya mencipta tisu jantung yang sihat dengan menggunakan sel kulit pesakit jantung, sekali gus boleh merawat penyakit membawa maut tersebut.
Ketua penyelidik, Lior Gepstein berkata, mereka bagaimanapun masih memerlukan beberapa tahun lagi untuk melakukan ujian ke atas kaedah itu, tetapi ia menunjukkan bahawa sel pesakit boleh diprogramkan semula untuk memulihkan kerosakan jantung.
"Kami telah membuktikan adalah tidak mustahil untuk mengambil sel kulit daripada pesakit yang berumur dan menghadapi masalah jantung untuk diubah menjadi sel jantung yang sihat seperti baru dilahirkan di makmal,' katanya.
Menurut penyelidikan yang disiarkan di European Heart Journal hari ini, percubaan klinikal teknik itu akan bermula dalam tempoh 10 tahun.
Jumaat, Mei 25, 2012
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Penawar sakit jantung ditemui saintis silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "