BALING : Pokok kabung atau pokok Nau dikenali kerana isi buahnya yang enak terutama untuk dijadikan juadah untuk berbuka puasa.
Isi buah kabung sedap dimakan bersama air sirap, puding dan dimakan begitu saja kerana isinya yang lembut dan manis.
Isi buah kabung yang pokoknya hidup meliar dalam hutan mampu dijadikan satu perusahaan yang boleh menjana pendapatan lumayan sepanjang tahun, tetapi untuk memproses buah kabung bagi mendapatkan isinya amat sukar dan memerlukan kemahiran.
Di Kampung Kaki Bukit, Rambong dekat sini, Mohd Kassim Sudin, 51, dan isterinya Siti Fatimah Md Daud, 48, yang mengusahakan perusahaan ini secara tradisional mengakui bukan mudah untuk mendapatkan isi buah kabung.
Ini kerana kulit buah kabung mempunyai sejenis cecair yang boleh menyebabkan kulit menjadi gatal, pedih dan bengkak.
Mohd Kassim berkata selepas buah kabung direlaikan dari tangkainya, ia perlu direbus sekurang-kurangnya sejam bagi mengeluarkan getahnya.
"Setelah direbus, buah kabung dipotong sedikit untuk memudahkan isinya dikeluarkan dengan cara mengepitnya dengan kayu pengepit atau mengoreknya dengan sudu," katanya.
Katanya kini semakin sukar untuk mendapatkan buah kabung kerana pokok kabung semakin pupus.
Walaupun mengusahakan jualan isi buah kabung secara kecil-kecilan, pasangan ini mampu meraih pendapatan hampir RM1,000 sebulan dengan menjualnya di pasar malam dan bazar Ramadan dengan harga RM13 sekilogram secara borong dan RM3 sebungkus.
Katanya sebatang pokok kabung mampu mengeluarkan sekurang-kurangnya tiga mayang buah kabung yang boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 10 kilogram isi kabung.
Isi buah kabung sedap dimakan bersama air sirap, puding dan dimakan begitu saja kerana isinya yang lembut dan manis.
Isi buah kabung yang pokoknya hidup meliar dalam hutan mampu dijadikan satu perusahaan yang boleh menjana pendapatan lumayan sepanjang tahun, tetapi untuk memproses buah kabung bagi mendapatkan isinya amat sukar dan memerlukan kemahiran.
Di Kampung Kaki Bukit, Rambong dekat sini, Mohd Kassim Sudin, 51, dan isterinya Siti Fatimah Md Daud, 48, yang mengusahakan perusahaan ini secara tradisional mengakui bukan mudah untuk mendapatkan isi buah kabung.
Ini kerana kulit buah kabung mempunyai sejenis cecair yang boleh menyebabkan kulit menjadi gatal, pedih dan bengkak.
Mohd Kassim berkata selepas buah kabung direlaikan dari tangkainya, ia perlu direbus sekurang-kurangnya sejam bagi mengeluarkan getahnya.
"Setelah direbus, buah kabung dipotong sedikit untuk memudahkan isinya dikeluarkan dengan cara mengepitnya dengan kayu pengepit atau mengoreknya dengan sudu," katanya.
Katanya kini semakin sukar untuk mendapatkan buah kabung kerana pokok kabung semakin pupus.
Walaupun mengusahakan jualan isi buah kabung secara kecil-kecilan, pasangan ini mampu meraih pendapatan hampir RM1,000 sebulan dengan menjualnya di pasar malam dan bazar Ramadan dengan harga RM13 sekilogram secara borong dan RM3 sebungkus.
Katanya sebatang pokok kabung mampu mengeluarkan sekurang-kurangnya tiga mayang buah kabung yang boleh menghasilkan sekurang-kurangnya 10 kilogram isi kabung.
Khamis, Ogos 11, 2011
|
0
komentar ::
Blog Gadgets
,
Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5
Anda sedang membaca artikel tentang Buah Kabung: Sukar Untuk Memprosesnya Tetapi Enak Dimakan silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "