2+4 hrs...Twogether Fourever

Sabtu : 5 April 2025   
@ 7 Syawal 1446H / 8:51 PM

14Sabtu,Mei

Bukan misi bunuh Osama

LONDON: Peguam Negara Amerika Syarikat, Eric Holder, mendakwa serbuan ke atas tempat persembunyian Osama bin Laden awal bulan ini bukan satu misi membunuh.
 
Dalam kenyataan semalam, Holder berkata, komando AS menyerbu kediaman tiga tingkat di Abbottabad, Pakistan, pada 2 Mei lalu adalah misi "membunuh atau menangkap" pemimpin al-Qaeda itu.

"Tentera AS akan menahan Osama jika dia menyerah, tetapi keselamatan komando sangat penting.

"Apa yang berlaku ke atas Osama bukan satu misi pembunuhan," katanya.

Kenyataan itu dibuat selepas anak Osama mengecam pembunuhan sewenang-wenangnya itu serta tindakan AS menyemadikan mayat bapa mereka di laut.

Dalam kenyataan kepada New York Times itu, anak Osama mempertikaikan mengapa tokoh terbabit tidak ditahan dan dibicarakan di mahkamah. Menurut Holder, AS menganggap tindakan tentera terbabit boleh dilihat sebagai langkah mempertahankan negara.
 
"Anda mesti ingat, undang-undang membenarkan tentera mensasarkan pemimpin musuh," katanya.
 
Holder juga berkata, tiada petanda menunjukkan Osama akan menyerah dan dipercayai dia mungkin memakai jaket dilengkapi bom.

Katanya, jika ada kemungkinan Osama menyerah, ia akan diterima, tetapi aspek melindungi komando yang berada di kawasan persembunyian itu lebih utama.

"Lelaki itu bersumpah tidak akan membiarkan dirinya ditangkap hidup-hidup dan ada petunjuk dia memakai jaket dilengkapi bom atau senjata disimpan dalam biliknya," katanya. - AFP
 
 
+
 

Mayat Osama mengerikan
 
WASHINGTON: Seorang anggota Republikan yakin Osama bin Laden benar-benar maut selepas menyaksikan gambar mengerikan ketua al-Qaeda itu.
 
Ahli Senat mewakili Oklahoma, James Inhofe, berkata tidak ada sebarang keraguan mengenai kematian Osama.
 
"Itu memang dia. Osama sudah menjadi sejarah," katanya kepada stesen berita CNN, semalam.
 
Menurut Inhofe, dia melihat 15 keping gambar, termasuk sembilan diambil di lokasi pembunuhannya di Abbottabad, Pakistan.

Katanya, tiga gambar lagi diambil ketika mayat Osama disiapkan untuk dicampak ke laut dari kapal USS Vinson, manakala selebihnya tiga gambar lama sebagai perbandingan.

"Ia memang mengerikan kerana gambar itu diambil sebaik saja insiden berlaku," katanya.
 
Antara gambar itu memaparkan otak Osama terkeluar dari soket matanya. - Reuters
Unknown , Sabtu, Mei 14, 2011 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog