2+4 hrs...Twogether Fourever

Ahad : 20 April 2025   
@ 22 Syawal 1446H / 5:28 AM

2Rabu,Mac

70% bangunan mungkin roboh

JEDDAH: Sekumpulan jurutera dan arkitek memberi amaran bahawa sejumlah besar bangunan di bandar raya ini mungkin runtuh ekoran mendapan air dalam tanah semakin bertambah.

Menurut laporan akhbar Al-Madinah, baru-baru ini, hampir 70 peratus bangunan di daerah yang berisiko menghadapi mendapan air bawah tanah berkemungkinan akan roboh. Amaran itu dikeluarkan ketika sebilangan pemilik bangunan menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan segera untuk memelihara bangunan kediaman penduduk daripada bahaya akibat mendapan air bawah tanah.

Pegawai majlis perbandaran berkata, beberapa projek yang dijalankan menyebabkan tahap air bawah tanah bertambah. Kebanyakan projek ini tertumpu di daerah timur di lebuh raya Haramain.

Pengerusi Jawatankuasa Kebangsaan di Majlis Dewan Perdagangan dan Industri Saudi, Abdullah Ridwan menggariskan keperluan supaya bahan penebatan konkrit dan besi ketika membina asas bangunan ditambah.

Pakar perunding jurutera di jawatankuasa itu, Nabeel Abbas turut memberi amaran terhadap kemungkinan bangunan akan runtuh separuh atau sepenuhnya. Dia menggesa pemilik bangunan mendapatkan sokongan pejabat kejuruteraan bagi membina bangunan yang menepati standard dan spesifikasi diperlukan.

"Lebih 80 peratus bangunan dibina tanpa menepati garis panduan yang sepatutnya," katanya. - AN

Harjan Milosevic , Rabu, Mac 02, 2011 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Harjan Milosevic

Meminati Auto-Mechanical, tapi tak suka berlumba-lumba di jalan raya, Bahaya!!, :-)

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog