PARIS - Saintis di Eropah bingung apabila menemui imej rakaman terbaru yang menunjukkan satu kawah aneh sepanjang 322 kilometer (km) dan selebar 145km di permukaan planet Marikh, lapor sebuah akhbar semalam.
Kawah tersebut dikenali sebagai Orcus Patera berada di antara dua buah gunung berapi iaitu Elysium Mons dan Olympus Mons.
Istilah patera biasanya digunakan untuk merujuk jurang dalam atau kawah gunung berapi. Namun, para saintis Agensi Angkasa Eropah (ESA) masih gagal mengenal pasti punca kawah berkenaan.
Saintis-saintis itu percaya, penjelasan paling munasabah mengenai misteri kawah itu adalah ia disebabkan kesan hentaman kuat oleh sebuah tahi bintang kecil yang mungkin merempuh permukaan Marikh.
Imej-imej itu dirakamkan menerusi kamera digital resolusi tinggi oleh kapal angkasa Mars Express. - Agensi

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "