CHARLOTTE (kanan) duduk bersama seorang budak lelaki di sebuah pusat penjagaan kanak-kanak dekat Hull, baru-baru ini.
HULL, England - Seorang kanak-kanak perempuan, Charlotte Garside yang berumur dua tahun cuma memiliki ketinggian 55.88 sentimeter (sm) dekat sini, lapor sebuah akhbar semalam.
Ketinggian yang rendah berbanding rakan sebayanya itu disebabkan oleh penyakit tumbesar terbantut yang dihidapi hanya 100 orang di dunia.
Menurut ibunya, Emma Newman, pada mulanya dia tidak menyedari terdapat sesuatu yang tidak kena pada anaknya selepas dia dilahirkan tidak cukup bulan.
"Apa yang diketahui ialah dia amat kecil dan satu-satunya pakaian anak yang muat untuk tubuhnya ialah pakaian anak patung," katanya.
Akibat tubuhnya yang kecil, Charlotte tidak mampu untuk makan seperti manusia normal. Dia memerlukan tiub khas untuk meminum susu.
Berat badannya semasa dia dilahirkan ialah 0.49 kilogram (kg) dan kini beratnya cuma 3.17kg sama seperti seorang bayi yang baru dilahirkan.
Menurut ibunya, Charlotte kini sudah boleh merangkak dan dia tidak boleh berjalan sehingga satu pembedahan di tumitnya dilakukan.
"Dia (Charlotte) merupakan seorang kanak-kanak yang riang dan anak saya dihantar ke sebuah pusat penjagaan dua hari seminggu," katanya. - Agensi

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
Nama Penuh saya ialah Cik NiNe Binti Che Kadir, saya menggunakan nama pena C9 dan Cik 9P. Mulus

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "