LIMA 12 April - Kira-kira 50 orang cedera apabila sebahagian glasier pecah dan mengakibatkan tebing sungai Hualcan runtuh, semalam dalam perkembangan yang disifatkan oleh gabenor tempatan berpunca daripada perubahan iklim.
Ketulan ais glasier yang besar serta batu-batu jatuh ke dalam 'tasik 513' di utara wilayah Ancash itu, menjejaskan struktur tanah bahagian bawah sungai Hualcan, menyebabkan 20 buah rumah musnah.
"Pemanasan global telah menyebabkan glasier pecah dan jatuh ke dalam tasik-tasik. Inilah yang berlaku hari ini," kata Gabenor Ancash, Cesar Alvares kepada pemberita mengaitkan perubahan iklim yang telah melenyapkan tiga glasier di banjaran Andes sejak tiga dekad lalu.
Laporan Bank Dunia 2009 memberi amaran glasier di banjaran Andes dan salji yang melitupi puncak gunung-gunung di banjaran itu akan terhapus dalam tempoh 20 tahun, sekiranya tidak ada sebarang usaha dilakukan untuk menangani perubahan iklim dunia.
Menurut laporan tersebut, dalam tempoh 35 tahun lalu, glasier di Peru telah hilang sebanyak 22 peratus menyebabkan kehilangan air bersih sebanyak 12 peratus yang merupakan sumber air utama bagi kebanyakan penduduk di negara ini. - AFP

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
Saya dikenali dengan nama Helang Merah dan nama panggilan, J.Ki, Saya mula menyertai blog ini bermula Oktober 2008

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "