/

Wanita ambil pil perancang hidup lebih lama

LONDON 13 Mac - Wanita yang mengambil pil perancang kelahiran bermula akhir tahun 1960-an didapati mempunyai jangka hayat lebih lama berbanding wanita yang tidak pernah mengambilnya, lapor kajian terkini yang dijalankan.

Pengkaji Britain melakukan pemerhatian ke atas lebih 46,000 wanita yang membabitkan empat dekad sejak 1968. Mereka membandingkan jumlah kematian wanita yang mengambil pil itu dengan yang tidak pernah mengambilnya.

Dalam kajian itu, secara umumnya wanita berkenaan mengambil pil perancang kelahiran hampir empat tahun.

Pakar menyimpulkan pil itu mampu mengurangkan risiko kematian wanita disebabkan kanser usus sebanyak 38 peratus dan daripada penyakit lain kira-kira 12 peratus. Kajian berkenaan disiarkan semalam melalui Jurnal Perubatan Britain (BMJ). - AP

Muhammad Ttuyup , Sabtu, Mac 13, 2010 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Muhammad Ttuyup

CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog