2+4 hrs...Twogether Fourever

/

Nikotin beku dalam otak perokok

WASHINGTON 9 Mac - Nikotin terkumpul secara beransur-ansur di dalam otak perokok dan bukan hanya meningkat setiap kali rokok dihisap, menurut satu kajian yang mungkin membantu dalam mencari cara baru menghentikan amalan tidak sihat ini.

Dr. Jed E. Rose dari Duke University dalam laporan yang disiarkan di edisi dalam talian Proceedings of the National Academy of Sciences semalam menyatakan bahawa pengumpulan nikotin di dalam otak meningkat selama beberapa minit.

Teori saintis sebelum ini menyatakan jumlah nikotin meningkat selama tujuh saat setiap kali rokok dihisap, namun tiada pengukuran pernah dibuat sehinggalah sekarang, kata Rose.

Rose menggunakan imbasan otak untuk mengukur kandungan nikotin di kalangan 13 perokok tegar dan 10 orang yang jarang merokok, sebagai penanda mereka tidak ketagih pada rokok.

Kajian mendapati, kadar tertinggi nikotin terkumpul di dalam otak adalah selama tiga hingga lima minit dan terkumpul dengan lebih perlahan di kalangan perokok tegar berbanding mereka yang jarang merokok.

Kadar yang lebih rendah itu disebabkan nikotin berada di dalam paru-paru lebih lama bagi golongan ketagihan merokok, yang mungkin menjadi punca kesan buruk tabiat itu kepada paru-paru. - AP
Adam MeRAH , Rabu, Mac 10, 2010 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog