COPENHAGEN - Menurut rekod, tahun 2009 dipercayai yang kelima paling panas tetapi yang pertama dalam kurun ini, kata Pertubuhan Meteorologi Dunia (WMO) semalam.
Bercakap dalam satu majlis sampingan pada sidang kemuncak iklim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) di sini, Ketua WMO, Michel Jarraud turut mendedahkan beberapa lokasi panas melampau tahun ini.
Menurut beliau, Australia mengalami tahun ketiga paling panas sejak catatan cuaca WMO yang bermula pada 1850 selain dilanda tiga gelombang panas luar biasa.
"Saya boleh meneruskan lagi. China dilanda kemarau paling teruk dalam tempoh lima dekad yang menjejaskan jutaan penduduk, musim tengkujuh pendek menyebabkan kemarau teruk di India, kekurangan makanan ekoran kemarau teruk di Kenya," katanya kepada wartawan.
Jarraud turut menyatakan mengenai beberapa banjir luar biasa termasuk bah terburuk sejak 90 tahun lalu yang melanda Burkina Faso.
Tahun paling panas dalam rekod WMO ialah 1998 yang dikaitkan dengan fenomena pemanasan lautan dinamakan El Nino.
Maklumat tersebut disampaikan bagi membuktikan bahawa krisis pemanasan global semakin mengancam manusia sekiranya tidak ditangani dengan segera. - Agensi

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "