Kecederaan yang dialami itu mungkin disebabkan beberapa perkara, termasuk tidak membuat stretching yang mencukupi atau mengangkat besi melebihi had atau kemampuan anda itu.
Pengalaman sedemikian memang kerap dapat dilihat di gimnasium. Kadangkala tempoh pulih itu boleh memakan beberapa hari sehingga beberapa bulan.
Di bawah ini disediakan beberapa vitamin yang dapat membantu proses memulihkan otot yang cedera.
1) Vitamin A
Membantu dalam sistem kekebalan (immune system) untuk mencegah dan melawan sebarang jangkitan kuman.
Sekiranya badan kurang vitamin A, ia akan menyebabkan tubuh dan otot menjadi lemah. Akibatnya daya ketahanan terhadap jangkitan kuman semakin tinggi risikonya.
Sumber vitamin A: Telur, susu, hati dan sayur-sayuran seperti lobak, bayam, tomato dan keledek. Makanan yang mengandungi banyak serat juga kaya dengan vitamin A.
2) Vitamin B1
Thiamin atau lebih dikenali dengan panggilan vitamin B1 membantu memelihara sistem saraf dan otot serta fungsi jantung. Setiap sel sel badan kita memerlukan vitamin B1 untuk membentuk fungsi otot.
Sumber vitamin B: Gandum, kacang pis, ikan, kacang tanah, dan daging.
3) Vitamin C
Ia adalah antioksidan yang diperlukan untuk fungsi dalam tubuh seperti pertumbuhan dan penggantian tisu.
Vitamin C juga meningkatkan penyerapan zat besi malah boleh meneutralkan sebarang jangkitan kepada tubuh dan otot kita.
Sumber vitamin C: Buah-buahan yang mengandungi sitrus seperti oren, anggur, mempelam, betik, nanas dan beri. Sayuran seperti bayam, asparagus, avokado, kubis bunga dan tomato juga mengandungi Vitamin C.
4) Ribose (asid amino)
Ia berfungsi seakan-akan glukos atau fruktos untuk tubuh yang menghasilkan bahan mentah yang penting bagi memberikan tenaga tinggi untuk otot.
Ribose juga mempercepatkan proses penyembuhan otot dan juga kesuburan otot.
Sumber ribose: Ikan tenggiri, salmon, sardin, dan sayur bayam.
5) Glukosamin
Sejenis gula amino penting untuk struktur tisu tubuh seperti bahagian ligamen, tendon dan sendi.
Fungsinya ialah untuk memperbaiki dan mengurangkan sengal-sengal otot dan sendi kita.
Sumber glukosamin: Tubuh badan memprosesnya secara semulajadi, tapi akan berkurangan apabila usia meningkat.
Namun sumber ini juga boleh diperolehi daripada sejenis kerang yang diberi nama Chitin dan juga tisu-tisu tulang sum sum ayam.
Sekiranya anda mempunyai pertanyaan, hubungi saya melalui e-mel di shamsury@ntuchealthcare.com.sg.
Nota: Penulis ialah Konsultan Kesihatan NTUC Physiocare.

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.

0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "