Sebagai tambahan, ia juga dapat menghasilkan kawalan serangga yang mesra alam.
Profesor CS Raman dan pasukannya dari universiti berkenaan melaporkan mereka berjaya memanipulasi enzim perisa yang ditemui pada model tumbuhan popular, Arabidopsis thaliana, dengan cara genetik.
Enzim berkenaan - allene oxide synthase (AOS) dan hydroperoxide lyase (HPL) - menghasilkan jasmonate yang bertanggungjawab bagi haruman unik bunga melur dan perubahan pantas daun hijau (GLV). GLV memberikan aroma kepada buah-buahan dan sayur.
GLV dan jasmonates yang dipancarkan oleh tumbuhan juga bertindak menghalau musuh.
“Kami ingin mengingatkan bahawa tumbuhan tidak dapat lari dari kumbang dan serangga lain. Ia perlu berdepan dengan mereka. Satu perkara yang dilakukan oleh tumbuhan ialah dengan mengeluarkan bahan seperti wap ke udara untuk menarik pemangsa kumbang.
“Pengubahsuaian genetik pengeluaran GLV memberikan potensi penting ke arah menghasilkan strategi kawalan serangga mesra alam. Ia juga mempunyai implikasi penting bagi memanipulasi perisa makanan,” kata Raman.
Sebagai contoh, katanya, aroma minyak zaitun dara bertunjang daripada perubahan yang dihasilkan secara sintesis oleh buah zaitun.
“Dengan mengubahsuai aktiviti enzim yang menghasilkan bahan itu, berkemungkinan kita dapat mengubah perisa minyak yang dihasilkan,” katanya.
Menurut Raman, penyelidikan mereka menunjukkan enzim boleh diubah dan lebih penting, menunjukkan maklumat diperlukan untuk mengubah suai pengeluaran GLV pada tumbuhan.
Saintis membuat imej tiga dimensi enzim berkenaan, yang membolehkan mereka menghasilkan perubahan genetik kecil tetapi terperinci, pada AOS, yang membawa kepada penghasilan HPL. - Agensi
Selasa, Ogos 26, 2008
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Saintis hasil tembikai berperisa lemon silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "