
Imej mengagumkan yang dirakamkan oleh Agensi Angkasa Eropah, Mars Express menerusi kamera stereo beresolusi tinggi itu menunjukkan tebing, lembah dan dataran tinggi yang dinamakan kawasan Echus Chasma. Ia dipercayai merupakan salah satu daripada sumber air terbesar Marikh satu ketika dulu.
Echus Chasma yang menyerupai dasar sungai yang kering mempunyai panjang sehingga 100 kilometer (km) dan 10 km lebar. Ia merentasi dataran tinggi Lunae Planum di utara Valles Marineris, yang juga dikenali sebagai Grand Canyon Marikh.
Imej tersebut juga menunjukkan kewujudan cawangan-cawangan lembah pada Echus Chasma yang secara kasarnya sepanjang 10 km dengan kedalaman 1,000 meter.
Air-air tersebut dipercayai terbentuk daripada aktiviti gunung berapi lama dahulu atau cetusan daripada bawah tanah planet.
Gambar terbaru yang menyediakan informasi mengagumkan itu telah disiarkan minggu lalu dalam jurnal Nature dan Nature Geoscience.
Menurut kumpulan yang diketuai oleh ahli geologi planet, John Mustard dari Brown University, Rhode Island, imej tersebut membantu membuktikan banyak air pernah wujud di planet tersebut, di mana ia terletak dan fungsinya dalam membentuk topografi.
Bukti daripada imej itu juga mencadangkan bahawa mineral seakan tanah liat pada tiga bahagian delta menunjukkan secara jelas bahawa ia berasaskan air, kata Mustard.
Menurut kumpulan Mustard juga, mineral seakan tanah liat itu telah terbentuk pada era Noachian 4.6 bilion hingga 3.8 bilion tahun lalu.
Persoalannya, ke manakah kesemua air itu pergi?
Saintis percaya bahawa ia berkemungkinan telah terhalang oleh mineral berasaskan air itu di dalam batu atau telah 'ditiup' oleh angin solar apabila halaman magnetik planet tersebut mati, lebih daripada 3.5 juta tahun lalu.
Khamis, Julai 24, 2008
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Marikh kaya air silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "