KUALA LUMPUR 19 Sept. – Seorang pakar pemakanan dan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini menyarankan supaya orang ramai kurangkan memakan ayam bagi membantu menjaga kesihatan.
Menurut mereka, pengambilan ayam secara berlebihan untuk jangka panjang boleh memburukkan kesihatan.
Presiden Persatuan Pemakanan Malaysia, Dr. Tee E. Siong berkata, pengguna seharusnya mempelbagaikan jenis makanan yang diambil bersama daging ayam.
Menurut beliau, pengguna boleh cuba memakan lebih banyak kekacang termasuk kacang dal dan soya sebagai sumber protein memandangkan harga ikan lebih mahal daripada ayam.
“Kekacang kaya dengan protein dan serat serta tidak mengandungi lemak tepu seperti yang terkandung dalam haiwan.
“Sebenarnya, kekacang berada dalam kelompok yang sama dengan daging, ayam, ikan dan telur dalam paras ketiga Garis Panduan Makanan,’’ jelasnya.
Bagaimanapun, katanya, kekacang tidak boleh mengganti daging ayam kerana kualiti proteinnya adalah kurang tetapi ia boleh dimakan sebanyak empat hingga lima kali dalam seminggu untuk mendapat sumber protein yang mencukupi.
“Pengguna boleh mengurangkan pengambilan ayam dengan memakan kekacang empat kali dalam seminggu, ikan (sekali seminggu) atau ayam (sekali seminggu), mempelbagaikan jenis makanan untuk mendapat keseimbangan,’’ ujarnya.
Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), S. M. Mohamed Idris turut mencadangkan pengguna mengurangkan tabiat makan ayam pada musim perayaan atas faktor kesihatan.
Mohamed Idris berkata, ayam yang dikeluarkan pada musim perayaan berisiko tinggi kerana binatang ternakan itu disuntik dengan sejenis ubat bagi mempercepatkan pertumbuhan.
Katanya, ubat itu memberi kesan sampingan kepada manusia tetapi ia bergantung kepada daya ketahanan seseorang individu itu.
“Sebagai contoh, individu yang menghidap masalah alergi (alahan) mungkin akan menerima kesan daripada ubat itu.
“Difahamkan, kebanyakan ayam sebesar seminggu atau dua akan disuntik dengan ubat itu agar dapat dijual di pasaran dengan segera kerana permintaan yang tinggi menjelang musim perayaan,” katanya.
Jelasnya, ubat itu memang diberi kelulusan tetapi tidak digalakkan kerana ayam itu akan menyusut selepas 42 hari.
Selain itu, tambahnya, sejenis antibiotik juga dimasukkan ke dalam makanan ayam bagi meningkatkan ketahanan terhadap jangkitan penyakit.
“Bagaimanapun, antibiotik itu tidak berbahaya kepada manusia,” katanya.
: Jika anda mempunyai sebarang cadangan atau pandangan mengenai Artikel / 'Poasting' di atas, Kami mengalu-alukan komen anda kepada kami. [ sebarang aduan, cadangan, pendapat, rencana atau sebagainya ]
Khamis, September 20, 2007
|
0
komentar ::
Blog Gadgets

,

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.
Salam Blogger.... !!! .
The Blog 2x5

Anda sedang membaca artikel tentang Kurangkan makan ayam jadi lebih sihat – Pakar silahkan Anda COPAS di situs anda atau sebar luaskan artikel ini, jangan lupa untuk meletakkan link dibawah ini sebagai sumbernya...!!!
0 komentar :: :
1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "