2+4 hrs...Twogether Fourever

Isnin : 28 April 2025   
@ 1 Dzulka'edah 1446H / 3:57 AM

9Khamis,Ogos

Kopi cegah wanita cepat nyanyuk

Perlindungan sama tidak nampak pada lelaki

PARIS: Di sebalik pelbagai keburukan mengenai kafein yang didedahkan, ia sebenarnya membantu mencegah wanita tua berdepan masalah kurang ingatan, kata penyelidik.

Perbadanan Penyiaran Britain (BBC) melaporkan, penyelidik Perancis membanding wanita berusia 65 tahun yang meminum lebih tiga cawan kopi sehari dengan mereka yang cuma minum secawan atau kurang sehari.

Mereka yang minum lebih kafein menunjukkan kurang penurunan dalam ujian ingatan dalam masa lebih empat tahun.

Kajian, yang disiarkan dalam jurnal Neurology, meningkatkan kemungkinan bahawa kafein mungkin dapat menghalang nyanyuk.

Keputusan tetap sama walaupun selepas faktor seperti pendidikan, tekanan darah tinggi dan penyakit diambil kira. Kafein ialah rangsangan psiko yang diketahui tetapi kajian menunjukkan kesannya mungkin lebih mendalam.

Bagaimanapun, ketua penyelidik, Dr Karen Ritchie, dari Institut Kebangsaan Perancis bagi Penyelidikan Kesihatan dan Perubatan memberi amaran supaya jangan terus membuat rumusan awal.

Ketika kita mempunyai idea bagaimana ia berkesan secara biologi, kita perlu lebih faham bagaimana kafein memberi kesan kepada otak sebelum kita mula mempromosi pengambilan kafein sebagai cara mengurangkan penurunan kognitif.

Namun hasilnya menarik - penggunaan kafein sudah pun meluas dan ia mempunyai kesan sampingan kurang berbanding rawatan lain untuk pengurangan kognitif, dan ia memerlukan jumlah kecil untuk kesan yang membawa faedah,” katanya. – Agensi
try , Khamis, Ogos 09, 2007 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog