Khamis : 13 Mac 2025   
@ 14 Ramadan 1446H / 11:59 PM

14Selasa,November

Mi Hokkien Miliki Paras Asid Borik Tertinggi

PULAU PINANG, 29 Jun (Bernama) - Penggemar Mi Hokkien kini perlu berhati-hati ketika mengambil makanan itu kerana ia didapati mengandungi paras asid borik yang paling tinggi dan boleh menimbulkan pelbagai kesan kesihatan.

Menteri Kesihatan Datuk Dr Chua Soi Lek berkata hasil analisis mendapati mi itu mengandungi 33 peratus asid borik dan jika diambil secara berlebihan, ia boleh menimbulkan masalah loya dan muntah, ceret-beret, kegagalan buah pinggang, kegagalan sistem peredaran darah dan boleh membawa maut.

Bercakap kepada pemberita selepas melawat Hospital Balik Pulau di sini, beliau berkata semua komplikasi itu bergantung kepada jumlah kandungan asid borik, iaitu bahan pengawet makanan, yang dimakan oleh pengguna.

Mi Wantan dan mi kuning turut mengandungi paras asid borik yang tinggi iaitu masing-masing 18 peratus dan enam peratus manakala kuey teow dan bihun mempunyai kandungan asid borik yang lebih rendah.

Beliau berkata penggunaan asid borik tidak dibenarkan menurut Akta Makanan 1983 dan dalam operasi Kementerian Kesihatan sehingga April lalu, Selangor mendahului senarai pelanggaran tertinggi penggunaan asid borik iaitu 19 peratus diikuti Pulau Pinang sebanyak 16 peratus. - BERNAMA
try , Selasa, November 14, 2006 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

0 komentar :: :

1. Komentar SPAM Akan secepatnya dihapus
2. Pastikan untuk " Berlangganan Lewat Email " untuk membangun kreatifitas blog ini
3. Cek komentar masuk sebelum bertanya.
4. Link aktiv tidak akan berpungsi.
5. Dilarang menyebarluaskan artikel tanpa persetujuan dari saya.
6. Untuk mengajukan pertanyaan diluar postingan diatas, silahkan klik " Forum Diskusi "
7. Bergabung dengan kami untuk menjadi member Klik " Join to Member "
8. Komentar yang mengandung code tag HTML, konversikan terlebih dulu silahkan klik " Konversi Kode "

Konversi Kode Forum Diskusi Join to Blog