Isnin, 10 Jun 2013

Pengamal diet vegetarian mempunyai umur lebih panjang

Mereka yang mengamalkan  diet vegetarian biasanya hidup lebih lama, menurut satu kajian baru dalam jurnal JAMA Internal Medicine. Penyelidik dari Loma Linda University mendapati bahawa vegetarian mempunyai risiko 12 peratus lebih rendah daripada mati dalam tempoh enam tahun, berbanding dengan bukan vegetarian.

 

“Keputusan ini menunjukkan keseluruhan corak pemakanan vegetarian dengan kematian yang lebih rendah berbanding dengan corak pemakanan non-vegetarian,” penyelidik tersebut menulis di dalam kajian.

 

“Mereka juga menunjukkan beberapa peratusan dengan kematian yang lebih rendah daripada pesco-vegetarian, vegetarian dan diet lacto-ovo-vegetarian khusus berbanding dengan diet nonvegetarian.”

 

Menurut artikel dari Huffington Post ini juga, kajian ini melibatkan 73,308 orang dari Adventist Seventh-Day , yang mana datanya telah diambil antara tahun 2002 dan 2007, dan telah diikuti dalam jangkamasa 5.79 tahun. Dalam tempoh masa itu, 2,570 orang meninggal dunia.

 

Pola pemakanan pengamal diet vegetarian

 

Penyelidik mendapati bahawa berbanding dengan non-vegetarian, semua vegetarian mempunyai risiko 12 peratus lebih rendah untuk mati dalam tempoh masa ini. Khususnya, vegan mempunyai risiko 15 peratus lebih rendah untuk mati , lacto-ovo-vegetarian mempunyai risiko 9 peratus lebih rendah untuk kematian, pesco-vegetarian mempunyai risiko 19 peratus lebih rendah daripada kematian dan semi-vegetarian mempunyai risiko yang 8 peratus lebih rendah untuk mati.

 

Walau bagaimanapun, menurut penyelidik, mereka yang mengamalkan diet vegetarian cenderung untuk berkahwin, mempunyai tahap pendidikan yang lebih tinggi dan lebih tua dan lebih kurus berbanding yang bukan vegetarian. Mereka juga lebih cenderung untuk bersenam, tidak merokok dan tidak minum. Penyelidik menyatakan bahawa semua ini adalah juga faktor yang boleh memainkan peranan dalam risiko yang lebih rendah daripada kematian. Di samping itu, ia adalah penting untuk diambil perhatian bahawa tempoh susulan dalam kajian ini adalah agak pendek.

 

Selain itu, satu kajian dari Universiti Oxford pada awal tahun ini menunjukkan bahawa pengamal diet vegetarian mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 32 peratus, berbanding dengan pemakan daging dan ikan.

 

Penyelidik juga mendapati dalam kajian bahawa vegetarian juga kurang cenderung untuk mempunyai indeks jisim badan yang tinggi, dan juga kurang berkemungkinan untuk mempunyai diabetes. Satu kajian 2011 dalam jurnal Diabetes Care menunjukkan bahawa diet vegetarian dikaitkan dengan faktor-faktor risiko metabolik kurang, dan risiko penurunan sindrom metabolik (dianggap sebagai faktor risiko diabetes jenis 2).

 


*Sumber diambil dari SINI

Tiada ulasan:

Catat Ulasan