2+4 hrs...Twogether Fourever

/

Misteri bahasa asing

LIMA - Pakar kaji purba di Peru mendedahkan mengenai penemuan sepucuk surat pada 2008 yang mengandungi bahasa yang sukar difahami.

Surat itu ditemui sekumpulan pakar kaji purba antarabangsa di bawah runtuhan Gereja Magdalena de Cao Viejo di tapak kajian arkeologi kurun ke-17 berhampiran Trujillo di bahagian utara negara itu pada 2008.

Maklumat dan foto mengenai surat itu diedarkan kepada wakil media pada 22 September lalu.

Pakar kaji purba di Muzium Arkeologi dan Etnologi Universiti Harvard, Jeffrey Quilter menjelaskan bahawa kompleks gereja itu dihuni paderi Dominican selama dua kurun.

"Kajian awal kami mendapati bahawa tulisan yang terdapat pada surat itu adalah sistem nombor dalam suatu bahasa yang dipercayai sudah pupus ratusan tahun dahulu," katanya.

Bahasa itu bagaimanapun dipercayai ada sedikit persamaan dan pengaruh bahasa kuno Quechua yang masih dituturkan jutaan penduduk di Andes.

"Namun, bahasa yang tercatat pada surat yang ditemui adalah struktur bahasa yang tidak pernah digunakan dan tidak dituturkan sejak kurun ke-16 dan ke-17," kata Quilter.

Ada juga pandangan yang mengatakan bahasa itu adalah versi bertulis bagi Bahasa Pescadora yang pernah dituturkan nelayan di pantai bahagian utara Peru.

Menurut Quilter, tiada sebarang rekod mengenai versi bertulis Bahasa Pescadora.
Muhammad Ttuyup , Ahad, September 26, 2010 | 0 komentar :: Best Blogger Tips
  • Share On Facebook
  • Digg This Post
  • Stumble This Post
  • Tweet This Post
  • Save Tis Post To Delicious
  • Float This Post
  • Share On Reddit
  • Bookmark On Technorati
Blog Gadgets

...lagi Artikel yang Berkaitan :

Terima kasih atas kunjungannya, Bila anda suka dengan artikel ini silakanlah JOIN TO MEMBER BLOG atau berlangganan geratis Artikel dari blog ini, daftarkan email anda pada form subscribe diatas . Pergunakan vasilitas diblog ini untuk mempermudah anda. Bila ada masalah dalam penulisan artikel ini silahkan kontak saya melalui kotak komentar yang ada dibawah atau gunakan fasilitas yang ada diblog ini untuk menghubingi saya.

Salam Blogger.... !!! .

PENULIS Muhammad Ttuyup

CHAIRMAN / FOUNDER :: Saya adalah pengasas dan pemilik Asal Blog Ini yang di mulakan pada tahun April 2004, dan menggunakan alamat blog http://ttuyup.blogspot.com. Pada awal tahun 2007 saya menjemput en. Adam Merah menyertai blog ini dan pada akhir tahun yang sama, saya meminta en. Adam menguruskan blog ini untuk saya.