2+4 hrs...Twogether Fourever

/

Air Mata Cinta

Air Mata Cinta

Muhammad Ttuyup Sabtu, Disember 30, 2006 7 komentar ::
S emenjak aku bekerja sebagai guru ni, aku cukup risau mendengar khabar angin yang bertiup sepoi-sepoi bahasa tu. Jawatan ni pun hanya sebag...

Hentian Cinta

Hentian Cinta

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 29, 2006 6 komentar ::
Bas telah sampai ke destinasi kedua sebelum menuju ke destinasi terakhir. Suasana riuh rendah dengan telatah manusia begitu membosankannya....

Syair Si Pari-Pari

Syair Si Pari-Pari

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 29, 2006 2 komentar ::
M alam ini aku rasakan ada sesuatu yang aneh. Alu memberanikan diri lalu memandang sekelilingku. Yang ada di kiri dan kananku hanyalah..... ...

Yang Terakhir....

Yang Terakhir....

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 29, 2006 6 komentar ::
Shikin mencampakkan novel 'Salina' itu ke dinding. 'Ah…sudah! Aku tak mahu dengar apa-apa lagi mengenai ayah aku. Bingit…kau tah...

Camarku

Camarku

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 29, 2006 2 komentar ::
camarku, kulihat bangunan tua itu masih berdiri kaku di seberang sana menjadi saksi bisu ketika kita sesaat hidup bersama membina talian kas...

Sesuatu Yang Pergi - Part1

Sesuatu Yang Pergi - Part1

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 2 komentar ::
KALAU perangai tu senonoh tak apa jugak.. ini serupa dengan pelesit kampung dusun. Pelesit kampung pun lagi baik dari dia. Agaknya kalau hi...

Sesuatu Yang Pergi - Part2

Sesuatu Yang Pergi - Part2

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 7 komentar ::
"Mak dengar tak tu? Dia beritahu mak nak pergi kenduri rumah kawan dia.. rupa-rupanya menjual maruah kat bandar tu, " "Pak Ng...

Tiara - Part 1

Tiara - Part 1

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 1 komentar ::
Oh Tiara..Pedihnya dapatkah kau merasakan.. H ari itu genaplah hari ketujuh kes Halim dibentangkan kepada umum. Tiara keluar dari gerbang m...

Tiara - Part 2 (End)

Tiara - Part 2 (End)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 3 komentar ::
Hinakah aku kerana mencintaimu sehingga kau melukai hatiku ini.. S emua orang mengatakan dirinya gila. Borhan pun begitu juga. Kawan-kawan ...

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 1)

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 1)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 5 komentar ::
Fragmen 1 S elepas kematian kekasihnya Amir sewaktu di alam persekolahan dulu,hati Intan sudah benar-benar tertutup.Bukan kerana dia tidak ...

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 2)

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 2)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 6 komentar ::
Fragmen 2 D i dalam lif,Intan menyandarkan tubuhnya pada dinding lif.Airmata Intan masih lagi membasahi pipinya.Sesekali tangisannya menjad...

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 3)

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 3)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 1 komentar ::
Fragmen 3 Intan melangkah masuk ke dewan besar Hotel Ramadha dengan senyuman.Intan sentiasa yakin dengan setiap langkahnya….dengan setiap pe...

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 4)

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 4)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 0 komentar ::
Fragmen 4 Genap sebulan peristiwa malam itu berlalu. Namun,Intan dan Anuar..kedua-duanya masih belum mampu melupakan peristiwa pada malam it...

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 5-The End)

KAU BUAT AKU JATUH CINTA (Part 5-The End)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 7 komentar ::
Fragmen 5 "Bertunang?!"Syakila sahabat baik Intan separuh terkejut. Intan angguk kepala sambil tersenyum."Kenapa,tak caya??&...

BALA yang di tangguhkan

BALA yang di tangguhkan

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 28, 2006 2 komentar ::
Rashid melipat sejadah. Dia baru saja menunaikan solat Asar berimamkan bapa mertuanya, Haji Sarip. Sudah tiga hari dia bercuti di kampung. ...

Yang Kalut Difikirkan…

Yang Kalut Difikirkan…

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 0 komentar ::
Julia (Bukan nama sebenar) datang ke Kuala Lumpur untuk melanjutkan pelajaran di sebuah kolej swasta. Ibu bapanya dengan berat hati membenar...

Aku Menangis Untuk Adikku 6 Kali ........

Aku Menangis Untuk Adikku 6 Kali ........

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 0 komentar ::
A ku dilahirkan di sebuah dusun pegunungan yang sangat terpencil. Hari demi hari, orang tuaku membajak tanah kering kuning, dan punggung mer...

Aku Seorang CEO

Aku Seorang CEO

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 2 komentar ::
Assalamualaikum. I ngin aku ceritakan sedikit tentang kisah hidup aku. Aku dilahirkan didalam sebuah keluarga yang sederhana. Kedua ibubapa...

Gelagat syaitan di majlis kenduri

Gelagat syaitan di majlis kenduri

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 0 komentar ::
M enurut apa yg diceritakan oleh Tok Dahaman, suatu hari katanya, dia bersama isterinya berjalan hendak kenduri kahwin dihujung kampung........

Padah jika ke Makkah untuk kejar gelaran haji

Padah jika ke Makkah untuk kejar gelaran haji

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 1 komentar ::
PERSIAPAN untuk berangkat menunaikan ibadat haji bukan sekadar menghadiri kursus-kursus haji saja, tetapi ia juga menuntut pemantapan ilmu d...

kisah sedih dan benar seorang mangsa AIDS

kisah sedih dan benar seorang mangsa AIDS

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 22 komentar ::
"Rahimah.. nama yang menjadi siulan dan igauan anak muda di Felda...., siapa yang tak kenal Imah anak gadis Hj Dollah yang menjadi sebu...

Tempayan retak

Tempayan retak

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 1 komentar ::
A lkisah..      Seorang tukang air India memiliki dua tempayan besar, masing-masing bergantung pada kedua hujung sebuah pikulan, yang dibaw...

HAJI SI TUKANG SAPU

HAJI SI TUKANG SAPU

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 0 komentar ::
S EORANG alim masyhur, Abdullah Ibnu Al-Mubarak, meriwayatkan kisah setelah musim haji. Beliau bermimpi mendengar dialog antara dua malaikat...

PENDAYUNG SAMPAN

PENDAYUNG SAMPAN

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 1 komentar ::
S uatu hari, seorang Professor yang sedang membuat kajian tentang lautan menumpang sebuah sampan. Pendayung sampan itu seorang tua yang begi...

Terhangat Di Pasaran - Episod 1

Terhangat Di Pasaran - Episod 1

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 27, 2006 0 komentar ::
T ina tergesa-gesa masuk ke dalam rumah. Dia sedar dia sudah terlewat dari perancangan awal. Tanpa mempedulikan beg kertas barang-barang run...

Terhangat Di Pasaran - Episod 2

Terhangat Di Pasaran - Episod 2

Muhammad Ttuyup Selasa, Disember 26, 2006 0 komentar ::
P agi masih terlalu awal untuk menyambut ketibaan mentari. Sharifah mengintai sejenak menerusi pintu bilik. Tina sedang terbongkang di atas ...

Terhangat Di Pasaran - Episod 3

Terhangat Di Pasaran - Episod 3

Muhammad Ttuyup Isnin, Disember 25, 2006 1 komentar ::
T eguran Tina pagi tadi masih mengganggu fikiran Sharifah. Terngiang-ngiang setiap susunan kata-kata, dan satu-persatu terbit menjadi cambuk...

Terhangat Di Pasaran - Episod 4

Terhangat Di Pasaran - Episod 4

Muhammad Ttuyup Ahad, Disember 24, 2006 1 komentar ::
Bilang saja berapa mata yang memandang , Mengekori langkahku… Itu pun baru sahaja, kuacah lagak gaya penampilan segakku, Wajarkah kau buang ...

[Puisi] Berimankah kita?

[Puisi] Berimankah kita?

Muhammad Ttuyup Ahad, Disember 24, 2006 0 komentar ::
Satu orang yang dalam poketnya hanya ada duit 1 ringgit. Dalam bank tak ada duit. Dalam lemari tak ada. Bawah bantal pun tak ada. Seringgit...

Terhangat Di Pasaran - Episod 5

Terhangat Di Pasaran - Episod 5

Muhammad Ttuyup Sabtu, Disember 23, 2006 0 komentar ::
S harifah melangkah melewati beberapa batang pokok berembang di pinggir jalan. Daun-daun hijau yang lebat dan suram dibayangi belak-belak ma...

Kayap

Kayap

Kayap
Muhammad Ttuyup Sabtu, Disember 23, 2006 0 komentar ::
Apakah yang anda perlu tahu mengenai Kayap Sejuk S alah satu daripada masalah oral yang lazimnya berlaku ialah kayap sejuk juga dikenali s...

Terhangat di Pasaran - Episod 6 (Last)

Terhangat di Pasaran - Episod 6 (Last)

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 22, 2006 1 komentar ::
O mbak selat sunda berdebur-debur menghempas pantai. Dari tengah lautan ia kelihatan garang seolah mulut raksaksa ingin membaham mangsanya, ...

[Motivasi] Sikap Penentu Kejayaan

[Motivasi] Sikap Penentu Kejayaan

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 22, 2006 0 komentar ::
Lebih kurang 30 tahun yang lalu, iaitu 1974, masyarakat melayu telah gempar dengan lahirnya seorang anak melayu yang telah mampu membaca akh...

Hati-hati dengan proses pembaratan

Hati-hati dengan proses pembaratan

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 21, 2006 2 komentar ::
Oleh: DR. SIDEK BABA Islam tidak mengambil pendirian anti Barat atau pun Timur. Islam adalah agama dakwah yang mendukung nilai-nilai alamia...

Kesan pemanasan global

Kesan pemanasan global

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 20, 2006 1 komentar ::
Oleh RAMLI ABDUL SAMAD PARA ilmuwan iklim dan cuaca sedunia bagaikan sepakat bahawa gejala pemanasan global boleh mengundang kemudaratan ...

Bro Ann Wan Seng ..

Bro Ann Wan Seng ..

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 20, 2006 0 komentar ::
M EMELUK Islam tanpa dirancang menyebabkan Ann Wan Seng tidak menukar nama asalnya, malah mendaftarkan Ann Abdullah sebagai nama Islam te...

Anak abai ibu jatuh sakit pada hari wukuf

Anak abai ibu jatuh sakit pada hari wukuf

Muhammad Ttuyup Selasa, Disember 19, 2006 0 komentar ::
“APALAH mak ini, saya datang sini untuk beribadat, kalau saya jaga mak di hospital ini, sia-sia saya datang sini. ” Kata-kata Sofian begitu ...

Cintai Rasulullah SAW

Cintai Rasulullah SAW

Muhammad Ttuyup Isnin, Disember 18, 2006 0 komentar ::
D alam kitab Shahih Bukhari , terdapat hadis yang mengetengahkan kepentingan mencintai Rasulullah yang berbunyi: Tak sempurna iman di kalang...

Amier @ haikal??

Amier @ haikal??

Muhammad Ttuyup Sabtu, Disember 16, 2006 3 komentar ::
Lelaki… K enapa perlunya hadir seorang lelaki andainya kehadiran itu akan menyusahkan? Aku sering tertanya persoalan ini namun aku malu unt...

Berkhatan kurangkan risiko jangkitan AIDS

Berkhatan kurangkan risiko jangkitan AIDS

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 15, 2006 0 komentar ::
WASHINGTON 14 Dis. 2006 – Lelaki dewasa yang berkhatan dikatakan dapat mengurangkan separuh risiko dijangkiti virus HIV akibat hubungan hete...

Anak Merdeka

Anak Merdeka

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 15, 2006 0 komentar ::
Oleh Sammaituha Najwa TAP! Hayunan rotan sepanjang lengan menjamah meja. Saya memanah indera ke hadapan. Pelajar-pelajar berusia sepuluh ta...

Anakku, Yang Berhormat

Anakku, Yang Berhormat

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 15, 2006 0 komentar ::
Oleh Nik Azman NM "ANAKKU Yang Berhormat!" Haji Mat Saud mengangguk sambil tersenyum lebar penuh keceriaan.   Hatinya berbangga ap...

Ganja tingkat risiko sakit mental

Ganja tingkat risiko sakit mental

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 14, 2006 0 komentar ::
MELBOURNE: Penggunaan ganja terutama di kalangan generasi muda, boleh meningkatkan risiko menghidap penyakit mental selain memudaratkan lag...

Satu daripada 5 kotak rokok di Malaysia tiruan

Satu daripada 5 kotak rokok di Malaysia tiruan

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 14, 2006 0 komentar ::
Oleh Amran Ahmad KUALA LUMPUR 13 Dis. – Satu daripada setiap lima kotak rokok yang dijual di negara ini adalah produk tiruan dan mempunyai...

Doa Imam besar Makkah yang menyentuh hati

Doa Imam besar Makkah yang menyentuh hati

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 14, 2006 0 komentar ::
Doa Imam besar Mekah hingga menangis... Beliau telah ditangkap selepas selesai doa tersebut ... semuga ALLAH menetapkan Imannya. Ya Al...

Asas membina Laman Web

Asas membina Laman Web

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 13, 2006 0 komentar ::
M embangunkan laman web sendiri adalah cara yang paling mudah dan murah bagi menjalankan perniagaan anda secara online. Terdapat tiga langka...

Di sebalik nama taufan

Di sebalik nama taufan

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 08, 2006 0 komentar ::
Oleh AZLINARIAH ABDULLAH (WARTAWAN UTUSAN) K ITA dihidangkan menerusi kaca televisyen dan paparan di akhbar dengan kesan malapetaka alam y...

Apa maksud Solat? (Aku, korang dan solat)

Apa maksud Solat? (Aku, korang dan solat)

Muhammad Ttuyup Khamis, Disember 07, 2006 1 komentar ::
Apa maksud SOLAT? (aku, korang dan solat)    Sebanarnya aku nak cerita benda lain dan nak tanya korang.. -Mana lebih penting? Basuh berak du...

405 hotel tak daftar bomba

405 hotel tak daftar bomba

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 06, 2006 0 komentar ::
KUALA LUMPUR: Sebanyak 406 premis yang menjalankan perniagaan hotel bajet sekitar Lembah Klang masih belum mendaftar dengan Jabatan Bomba d...

Tiga kilang makanan kena denda RM40,500

Tiga kilang makanan kena denda RM40,500

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 06, 2006 0 komentar ::
Oleh Norhashimah Mohd Radzali SFS, Manja dan Nona guna awet berlebihan, jual produk rosak KUALA LUMPUR : Empat syarikat dikenakan denda ber...

Pengguna tidak pernah serik

Pengguna tidak pernah serik

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 06, 2006 0 komentar ::
P ERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) merasa amat kesal dengan sikap pengguna kita yang masih percaya bahawa mudah untuk menjadi kaya deng...

Jangan beli ubat melalui Internet – Soi Lek

Jangan beli ubat melalui Internet – Soi Lek

Muhammad Ttuyup Rabu, Disember 06, 2006 0 komentar ::
PETALING JAYA 5 Dis. – Orang ramai diingatkan supaya tidak membeli ubat, produk kesihatan dan bahan kosmetik melalui Internet kerana produk-...

Dua spesies hutan boleh ubati barah payu dara

Dua spesies hutan boleh ubati barah payu dara

Muhammad Ttuyup Selasa, Disember 05, 2006 0 komentar ::
KEPONG: Malaysia bakal mencatatkan satu lagi kejayaan dalam bidang bioteknologi apabila Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) me...

UMAT ISLAM PERLU BETULKAN CARA BERFIKIR

UMAT ISLAM PERLU BETULKAN CARA BERFIKIR

Muhammad Ttuyup Isnin, Disember 04, 2006 0 komentar ::
Kemajuan memang diperlukan, Tapi bukan mengejar kemajuan korbankan iman, Iman tidak boleh ditukar dengan kemajuan, Membangun tidak salah, Me...

Berbual dalam bahasa Inggeris melalui telefon

Berbual dalam bahasa Inggeris melalui telefon

Muhammad Ttuyup Sabtu, Disember 02, 2006 11 komentar ::
Assalamualaikum w.b.t. Kadang-kadang, tanpa kita sedari sekarang ini, keperluan untuk kita berbahasa Inggeris semakin meluas. Bukan hendak ...

Pelanggan terlepas penerbangan berhak tuntut cukai

Pelanggan terlepas penerbangan berhak tuntut cukai

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 01, 2006 0 komentar ::
PELANGGAN yang menempah tiket penerbangan syarikat penerbangan tambang murah (LCC) tetapi tidak menaiki pesawat berhak menuntut kembali cuk...

Misteri: Kehilangan Ratu Hatshepsut berakhir

Misteri: Kehilangan Ratu Hatshepsut berakhir

Muhammad Ttuyup Jumaat, Disember 01, 2006 0 komentar ::
Firaun wanita perintah Mesir 21 tahun dipercayai miliki fizikal besar, masalah gemuk S ELAMA 104 tahun, penyelidik dan ahli arkeologi ter...